Читај ми!

Почело полагање мале матуре, Ружић поручује да се спроводе све мере заштите

Данас и у наредна два дана осмаци полажу малу матуру, која почиње тестом из српског језика и књижевности, тј. матерњег језика. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је све спремно за полагање мале матуре и да се спроводе све мере заштите.

Министар Бранко Ружић рекао је да је лоцирано 18 пунктова са изазовним ситуацијама, али да је све спремно за полагање матуре. Према његовим речима, тест се полаже у 1.247 школа. Додао је да се епидемиијске мере поштују, и да се где год је више о 50 ученика тест одржава у фискултурним салама.

"Сви тестову су довезени јуче до 31 пункта, а онда дистрибуирани у школама. Све мере заштите се спроводе", навео је Ружић за РТС.

Поручио је деци да немају трему и да је сада прилика да покажу знање.

Када је реч о замеркама синдиката да су резултати на тестовима лошији, Ружић каже да таквих анализа није било, а да је направљен пресек стања након пробног теста, и да је показано да нема одударања у односу на регуларну годину пре пандемије. Наводи да се ситуација прати и да ове године има већи број затворених питања.

Говорећи о чувању тестова, Ружић каже да је највећа одговорност на директорима, али и на наставницима.

"У образовном систему седе предани људи, који граде личности деце", каже Ружић и поручује да ће они који помисле да злоупотребе тестове бити најстроже кажњени.

Министар је рекао да ће се по завршетку процеса имати податке где је највећа заинтересованост.

Око 68.280 будућих средњошколаца планира да изађе на овогодишњи завршни испит, а због епидемијске ситуације, у учионици је дозвољено присуство до 12 ученика, уз два дежурна наставника. 

За оне школе у чијим одељењима је до 50 ученика 8. разреда, биће омогућено полагање у великим просторијама, попут фискултурних сала.

Након теста из матерњег језика, у четвртак следи тест из математике а у петак комбиновани.

Пред будућим средњошколцима биће тест од 20 питања подељена на три нивоа – основни средњи и напредни, а питања ће бити отвореног и затвореног типа. За њихово решавања имаће 120 минута.

Отворена питања су када ученици дописују одговоре, а затворена кад већ имају понуђен одговор.

Министар просвете Бранко Ружић раније је најавио да ће овогодишња мала матура имати више питања затвореног типа.

У недељу, 27. јуна, ученици ће моћи да виде прелиминарне резултате на сајту Моја средња школа и истог дана моћи ће да поднесу електронску жалбу, приговор првостепеној комисији на одређени задатак.

Након тога у уторак, 29. јуна, заседа другостепена комисија, а у петак ће бити објављени коначни резултати. У суботу и недељу креће попуњавање листе жеља.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се