Читај ми!

Проблеми и зачкољице за повратнике из иностранства, шта најчешће питају и кога

Нигде на свету није лако у време короне и економске кризе, али када живите и радите у својој земљи, чини се да је ипак мало лакше. Стручњак за циркуларне миграције Александар Јаковљевић рекао је за РТС да повратнике највише занимају, између осталог, информације о пореским и царинским олакшицама, како да покрену компанију у Србији, како да упишу децу у вртић. Коориднатор Милица Љешевић објашњава коме је намењен програм "Миграције и дијаспора".

Многи наши људи, више него икад, размишљају о томе да се врате, али и постављају питања, шта да радим тамо и где ћу са децом?

Одлука није једноставна и ако могу негде да се распитају и добију одговор, то им је од велике помоћи. 

Стручњак за циркуларне миграције Александар Јаковљевић је рекао да се програм "Тачка повратка" бави подршком повратку високообразовне дијаспоре у Србију и генерално развоја сарадње са дијаспором.

"Један од наших докумената, активности, су водичи за повратнике. На нашем сајту можете пронаћи све пословне, административне и личне информације како би вам помогле у процерсу повратка, уколико сте се већ вратили да вам олакшају процес реинтеграције", рекао је Јаковљевић.

Каже да су имали прилику да разговарају са људима који су се вратили и добили су информацију о главним пробелима и изазовима са којима су се суочавали приликом повратка па су систематизовали све информације којке су се налазиле на разним сајтовима, на једном месту како би људи могли да добију све информацијер на једном месту - да буде прегледно и једноставно.

"Они могу да унесу информације о себи, колико дуго су боравили у иностранству, да ли се враћају сами или са децом - да би добили информације које су персонализоване само за њих, да би им олакшали процес кроз велики број информација", истакао је Јаковљевић.

Шта их највише занима

Јаковљевић каже да их највише занимају личне и пословне информације, попут информација о пореским и царинским олакшицама, како да покрену компанију у Србији, како да упишу децу у вртић, како да изваде лична документа.

Корона криза је утицала је на веће интересовање људи да се врате у Србију, само прошле године је било 5 до 6.000 људи који су се распитивали и тражили информације ккао о процесу повратка тако и за корона кризу.

Према његовим речима, „Тачка повратка" жели да служи као мост између Србије и дијаспоре, да им олакша процес и учини лакшим и пријатнијим.

"Програм првенствено пружа инфорамције о процесу повратка, да их усмеримо на пореске олакшице у запошљавању повратника, да их умрежемо да повежемо људе из дијаспоре са потенцијалним послодавцима у Србији и да свима њима олакшамо пут из дијаспоре где год били у свету ка Србији", истакао је Јаковљевић.

Програм "Миграције и дијаспора" 

Милица Љешевић, национални координатор програма "Миграције и дијаспора" каже да се програм фокусра искључиво на везу Србије и Немачке и практично гледа на оне миграције које су од корсти за Србију.

"Обраћа се људима који су се из Србије одселили у Немачку и има више врста понуда или за оне који би желели да се врате и запосле, или за оне који можда немају у плану повратак али имају у плану јачање послвних веза са Србијом, то могу бити српски студенти у Немачкој, особе које су дуже година боравиле и радиле у Немачкој, или чак друга генерације емиграната", каже Љешевићева.

Према њеним речима, програм се спроводи се у оквиру немачке-српске развојне сарадње, кроз партнерство изнмеђу министарства зав рад, Националном службом за запосшљавање, организацијом ГИЗ.

"Исто тако се крзо понуду програма може очекивати како саветодавна али и финансијска врста подршке и кроз сарадњу са институцијама програм настоји да унапреди иснтитуционални и стратешки оквир из боласти управљања миграцијама у Србији", каже она.

Пословне идеје за развој су једна од понуда, конкретно актуелан конкрус се обраћа будућим предузетницима из Немачке, то су особе српског порекла које живе у Немачкој, имају бизнис идеју коју планирају да реализују у наредних шест месеци у Србији, су циљна група којом се конкурс обраћа.

Истиче да је намера конкурса да се подрже иновативни бизниси, инвестиције из српске дијаспоре, као и трансфер знања и јаћање веза са Немачком.

На краће стазе подржавамо бизнисе које одаберемо док на дуже стазе очекујмео да то буде допринос у решавању неких економских, социјалних или еколошких изазова са којима се сусрећемо у Србији, рекал је Љешевићева.

Конкурс до 13. марта 

Конкурс је отворен до 13. марта и до тада се могу јавити све заинтересоване особе у Немачкој, доставити пријаве са биографијом и програмом пословне идеје, сви који испуњавају услове ће бити позвани да представе планове у мају и онда могу да очекују коначни одговор и позив оних који буду селектовани да се укључе у програм.

Љешевићева каже да је и Александар Јаковљевић један од бивших учесника програма који је 2017. гдоине након завршених студија у Немачкој подржан да се врати у Србију и нађе запослење.

"Овај конкурс спровидимо други пут, на претходном смо одабрали седам предузетника, некима од њих је план био да се врате овде и помоћ коју добијау корист зе за припрему терена, за разраду планова, док има оних који немају у плану повратак већ желе да искористе предности које овде тржиште има или да пласирају своје прозводе и услуге", указала је она.

"Нудимо саветодавну врсту подршке о маркетингу, финасијама, али се могу очекивати и финансијска бесповратна средства од 7.000 евра за реализацију бизниса које људи планирају", закључила је Љешевићева.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво