Читај ми!

Грађани већ послали 140.000 коверата за "Узми рачун и победи", када ће бити извлачење

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су грађани Србије до сада послали 140.000 коверата за наградну игру "Узми рачун и победи 2020" и најавио да ће прво извлачење бити 21. новембра.

На конференцији за медији поводом представљања правила игре, Мали је истакао да је задовољан одзивом грађана и додао да су грађани на основу коверата које су послали заправо послали милион и по рачуна.

Подсетио је да је у једној коверти потребно спаковати 10 фискалних рачуна или слипова, чија појединачна вредност није мања од 100 динара.

Мали је навео да ће прво извлачење бити 21. новембра и додао да ће бити неколико кругова извлачења.

Навео је да су награде 12 станова у Београду, 60 аутомобила, док ће девет локалних самоуправа, чији грађани пошаљу највише коверата по глави становника, поделити 180.000 евра.

Министар је позвао грађане да учествују у наградној игри и нагласио да је циљ наградне игре да се подигне свест грађана о узимању фискалног рачуна приликом сваке куповине.

Додао је да се на тај начин јача финансијска позиција државе и да се од тог новца граде болнице, вртићи, школе, путеви, али и да се користи у борби против вируса корона.

Изразио је наду да ће узимање рачуна постати навика и континуирана активност и након наградне игре.

"Спремани да мењамо неке законе, али порез мора да се плати"

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је спреман да разговара са фриленсерима о евентуалној измени закона по питању њихових пореских обавеза у будућности, поручивши да они, ипак, као и сви грађани сада морају да измире порез из претходног периода.

"Порез мора да платимо. Спреман сам да разговрамо о томе за будућност, ако треба још неке ствари да објаснимо, можда неки закон и да променимо, да изменимо и појаснимо. Није проблем, али ћемо то да радимо у будућности", рекао је Мали одговарајући на питања новира у Палати Србија.

Истиче да се спорне пореске обавезе фриленсера и свих који зарађују тако што имају приходе из иностранства односе на протекли период и да они, као и сви ми, морају да плате порезе и допрносе.

"Очекујем да то измире и они који зарађују на овај начин", нагласио је Мали.

Захвалио је Пореској управи што је изашла у сусрет свима онима који нису извршавали своје обавезе тако што их је обавестила да спроводи контроле.

"Не верујем да било где у свету можете то да чујете осим у Србији, ето чули сте у Србији. Желимо да се подигне свест свих у Србји да порез треба платити".

Мали додаје да није спорно да порез треба да се плати и да је то обавеза фриленсера утврђена још законом из 2001. који је дорађен 2003. године и да се од тада до данас ништа није мењало.

"У том погледу сви који зарађу би треблао и да плаћају порез. Иначе, у Србији 2,2 милиона грађана плаћа порезе и доприносе. На основу инфорамција које имамо неки који имају приходе из иностраства се нису снашли у свему томе, али то није хоби ако зарађујете новац и треба да водите рачуна о пореским обавезама. Ако не можете сами узмите пореског саветника", поручио је министар.

Каже да је увек спреман да разговара са свима који тако зарађују, као и да им Пореска управа излази у сусрет тако што им попуњава пореске пријаве ако то сами не знају да ураде.

Мали додаје да се слаже да је 2003. много мање људи зарађивало на такав начин и да за је зато за убудуће спреман да разговара о измени закона.

Министар је рекао да је његово министарство припремило Предлог закона о фискализацији, као и да је у припреми Предлог закона о е-факутрама.

Мали је рекао да ће се Предлог закона о фискализацији и увођењу нових фискалних каса за неколико дана наћи у парламенту на јавној расправи, очекује да ће бити донет до краја године, а да ће његова примента почети 1. јануара 2022. године.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво