Читај ми!

Око 6.000 мигранта у центрима у Србији, како се штите од короне

Од почетка пандемије коронавируса у 19 прихватних центара и центара за тражиоце азила у Србији, оболело је осам миграната. Како су колективни центри под повећаним ризиком и мигранти су под посебним мерама, а Комесаријат за избеглице и Светска здравствена организација их едукују, али и сами учествују у спречавању ширења вируса.

У центру у Крњачи за време ванредног стања било је готово 900 миграната, био им је забрањен излаз и није било инфицираних. Данас их је 280, могу да излазе, само у посебним случајевима, на тачно одеђено место. Од када им је 17. маја дозвољен излаз, четворо је било позитивно на коронавирус.

"На почетку пандемије сам се веома плашила. Међутим у кампу се добро спорводе мере, тако да се више не плашим", каже Сахар Зајерезаја. 

Достављена су им упутства на њиховим језицима, мада се многи труде да превенцију објасне на српском.

"Не плашим се короне. Сваки дан молим за те за маскице, молим за прање руку, молим за девојчице. Све нам канцеларија помаже", истиче Суме Сави. 

И сами учествују у превенцији, јер шију доњи веш, пешкире и маске, око 50 дневно.

"Шијемо маске и за нас, али их и поклањамо другима. Такође и поправљамо маске", наводи Шерифа Јусифи. 

А део су и радионица које Светска здравствена организација организује у свим центрима у Србији.

"Покушавамо да спроведемо двосмерну комуникацију, да пренесемо поруке о превенцији ковида, али са друге стране да видимо њихове ставове и да видимо како они целу ову ситуацију доживљавају", каже Иван Живанов из СЗО.

"Ми њима уз информацију каква је ситуација у вези са ковидом код нас и у свету постављамо одређена питања, која је дефинисала СЗО и онда им на основу тога дајемо одређена појашњења", додаје др Весна Бура Јовановић из Данског савета за избеглице. 

Поред 150 запослених у центру, о хигијени брину и сами мигранти.

"Чисте, проветравају и на дневном нивоу се договарају ко ће од њих да чисти ходник у случају појаве било ког симптома, тражено је од њих да се одмах јаве у амбуланту која постоји у сваком центру", каже Светлана Панић из Комесаријата за избеглице и миграције. 

Сумњиви и ковид позитивни пацијенати прегледају се у посебним просторијама амбуланте у Крњачи.

"Како не би тај пацијент имао контакт са другим пацијентима и уколико је позитиван, онда постоји овде велика барака која је адаптирана за те пацијента да могу да буду у изолацији"; истиче др Игор Димитријев, специјалиста интерне медицине. 

У центрима у Србији тренутно борави више од 6.000 миграната, а Комесаријат процењује да их је најмање још 1.000 на улицама.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво