Неколико речи које морате да научите пре него што кренете у обилазак Војводине

Бројни народи у Војводини прошарали су језик у нашој покрајини. Много је речи пореклом из мађарског и немачког језика, које се дан-данас користе. Ако овог лета одлучите да посетите неке локалитете по Војводини, требало би да научите ових неколико речи.

Шпацирање

Лагана, опуштена шетња по граду или селу. Често се може чути да родитељи кажу деци "Ништа не ради, шпацираш се по цео дан". 

Шпиц-наме

Друго презиме, које се углавном добија по неком послу или испаду по ком је предак постао познат. Користи се уз уобичајено презиме и по њему су чланови породице препознатљиви у селу. 

Ајнфорт капија

Висока и широка капија која је наткривена. Најмање три метра висине и ширине. Углавном се кров капије наставља на кров куће. Ајнфорт капија је често омиљено место укућана јер је добар хлад, а паори ту могу паркирати и своје тракторе, приколице.

Кибиц фенстер

Висок прозор, у односу на зид куће избачен ка споља двадесетак центиметара. Служи за кибицовање, односно осматрање улице, ко и куда пролази, коме долази и одлази. 

Шлајпик

Новчаник, а синоним је и реч буђелар. На свим језицима се једнако воли.

Сиц и корман

Седиште и волан бицикла. У неким крајевима Србије за волан се каже и гувернала. Ако желите да изнајмите бицикл кад дођете у равницу, а седиште вам је ниско, реците "сиц" и сигурно ћете се свидети власнику радње јер сте добро припремљени. 

Шпецерај 

Продавница мештовите робе. Кад се каже "идем у шпецерај", обично се мисли на набавку свакодневних потрепштина. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво