Тенковски батаљон приказao своје способности у Сремској Митровици

У касарни "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици, 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске приказао је способности тенковске чете и модернизоване артиљерије. Председник Александар Вучић, који присуствовао догађају, најавио је улагање до сада највећих средстава у одбрамбену индустрију.

Александар Вучић је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици, где присуствује приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".

Председника је у касарни дочекала почасна јединица гарде Војске Србије.

Вучић присуствује приказима способности тенковске чете и ватреног вода вишецевних лансера ракета 128 мм М77 "Огањ", као и приказу модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ" и практичне обуке тенковске чете.

Способност тенковске чете приказана је на 13 тенкова М84, на којима је приказана и практична обука те чете, као и на две врсте тренажера, од којих је један компјутерски.

Вучић најавио улагање до сада највећих средстава у одбрамбену индустрију

Председник Вучић поручио је да Србија жели да сачува војну неутралност, сигурност, стабилност и мир, али и сигурну одбрану земље, ако затреба.

"Желимо да сачувамо војну неутралност, да будемо свој на своме, улагаћемо новац и верујем да ћемо, не желећи да учесгвујемо у било каквој трци, увек моћи да гарантујемо сигурност, стабилност и мир. Што сте јачи, имаћете снажније превентивно дејство на онога који мисли да војном агресијом може да изврши неке политичке циљеве", рекао је Вучић.

Рекао је да ће до сада највећа, додатна финансијска средства, бити уложена у одбрамбену индустрију.

Вучић је навео да је данас видео обученост, припремљеност, посвећеност и преданост у раду тенкиста, али и промене које се уносе у аритиљеријско-ракетне јединице.

"Војска сада располаже и са модуларним возилима"

Додао је да војска сада располаже и са модуларним возилима, у којима је готово све аутоматизовано, па је потребна мања посада, што значи и двоструко мање ризика за губитак живота.

Истакао је да је, при том, све то углавном урађено у домаћим фабрикама, од ФАП-ове платформе, до ракета "Крушика" и "Прве петолетке".

"До краја године имаћемо 12 пасарса у Војсци Србије, системе који имају и ракете са стране и 40 мм топове. Врло ефикасно оружје и оруђе" најавио је Вучић.

Каже и да Србија гледа да оснажи наменску индустрију у тешким условима, кад ни САД не улази у ратове и када нема много тржишта за продају оружја.

"Не можемо да пратимо поклоне и донације које поједине НАТО земље у окружењу добијају од САД и других земаља и морамо сами да се боримо и чувамо мир и будућност", рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан на српске официре, подофицире и војнике, наводећи да су плате у последњим годинама расле, али да то и даље нису услови којима би сви могли да буду поносни.

"Наредних дана највећа наруџбина ВС од домаће индустрије"

Председник је подсетио да је касарна у Сремској Митровици била бомбардована 1999. године и да се "чудом опстала", те да у њој сада први пут имамо хангаре за наше тенкове.

"По тенковима смо убедљиво најснажнији у окружењу, региону. Изузетно снажне ракетно-артиљеријске јединице, значајно смо ојачали Ратно ваздухопловство и ПВО. Сада је то 20 према један у односу на пре осам до 10 година", рекао је Вучић.

То, додао је, није још довољно снажно, и зато ће се наставити са развијањем бомбардера и ловачког дела авијације, као и са најсавременијим оружјем за ПВО.

Подсетио је да домаћа војна и одбрамбена индустрија производе Лазара, Нору, Милоша, те додао да ће бити издвојена додатна средства за ту индустрију.

"Наручили смо и наредних дана биће највећа наруџбина Војске Србије од домаће индустрије", рекао је Вучић.

Приказу присуствују министар одбране Александар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, те командант 15. тенковског батаљона мајор Борислав Крњајић.

Развој ракетног лансера "Огањ" са контролним гађањем завршен је прошле године, а осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, има и знатно већу брзину употребе.

Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом "Огњу" је потребно три минута, док је моделу који је до сада био у употреби било потребно 26 минута.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво