Студентски живот полако се враћа у нормалу

Студентски живот полако прелази у редовне токове. У студентске домове у Београду до сада се вратило око пет хиљада студената, односно половина корисника услуга Студентског центра Београд. На факултете сада долазе само студенти и наставници који имају испите и вежбе, а пуним капацитетом би требало да почну да раде од јуна. А крајем јуна, на пријемне испите стижу и будући бруцоши.

О трошку државе на Универзитету у Београду на основним академским студијама школоваће се 9.621 студент. Осим тога, по 91 место одређено је за оне коју су средњу школу завршили у иностранству, Роме, за студенте са хендикепом.

"Што се тиче студената са хендикепом  – они би требало да се јаве Центру за студенте са хендикепом Универзитета у Београду, да поднесу пријаву код њих како би комисија која постоји у оквиру Универзитета у Београду могао да предложи ректорки решење, а да они то добију свакако пре 24. јуна када почиње пријављивање на факултете Универзитета у Београду", каже проректор Универзитета у Београду Петар Булат. 

Наша наука се током протеклих месеци показала у најбољем светлу, јер је тестирање на корону изнела наша научна заједница, кажу у ресорном Министарству.

Напомињу да је пре две године било ангажовано око хиљаду истраживача млађих од тридесет година, а ове године их је две хиљаде петсто осам. Научне активности се настављају, отварају се нови конкурси.

"Када је реч о средствима, ми смо успели да завршимо пре короне, пре ванредног стања, успели смо да ратификујемо кредит Светске банке, који је на 43 милиона евра, он је намењен за науку. Али много важнија ствар од тога је да та средства повлаче за собом и 31,5 милоин бесповратних средстава из ИПА фондова Европске комисије, тако да је то у наредним периодима додатна вредност у средствима за науку у износу од 74 и по милиона евра", каже државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић.

У новој академској години за докторанде је предвиђено 516 буџетских места, а на мастер студује о трошку државе биће уписана 3.624 студента.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво