Лончар: Здравствени систем спреман за коронавирус

Министар здравља Златибор Лончар и директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге потписали су споразум о наставку сарадње државе са том здравственом организацијом.

Нема места паници због коронавируса, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да је реално да се вирус појави и у Србији, али да је здравствени систем спреман и да су спроведене све препоруке Светске здравствене организације.

После потписивања споразума о наставку сарадње у Палати Србија са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, Лончар је рекао да у Србији није забележен ниједан случај коронавируса и најавио да ће на сајту Министарства здравља бити посебан део који ће се бавити коронавирусом.

Позвао је грађане да прате званичне информације надлежних у здравству у Србији, као и информације на сајту Светске здравствене организације.

Лончар је рекао да је реално да се коронавирус појави и у Србији, али и нагласио да је здравствени систем потпуно спреман ако и када се коронавирус појави у нашој земљи.

Поручио је да више људи умре од сезонског грипа него од короновируса и позвао грађане да примене уобичајене мере попут хигијене руку, избегавања великих скупова, боравка у природи и здраве исхране.

Клуге: Србија спровела све препоручене мере

Ханс Клуге, који после састанка у Београду путује за Италију где је присутан коронавирус, рекао је да из Србије одлази спокојан јер се уверио да су у нашој земљи примењене све препоручене мере.

"Друга порука коју желим да пренесем свим владама европских држава јесте да нема места паници, али да здравествени системи морају да буду спремни за појаву вируса", навео је Клуге.

"То значи да морају да буду спремни да лече пацијенте, да то буде достојанствено и да не сме бити дискриминације према особама које оболе од овог вируса", поручио је Клуге.

Клуге је истакао да треба чинити све да се спречи даље преношење вируса и треба увести мере у здравствене установе које се тичу обуке и заштите здравествених радника, да користе одговарајућу опрему и процедуру како се не би и сами разболели. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво