Закон о несталим бебама – уместо одговора, отворена нова питања

У процедури Скупштине је Закон о несталим бебама о коме се расправа очекује наредних дана. Удружење родитеља несталих беба протестовало је испред парламента, траже да се предлог повуче из процедуре и допуни препорукама тог удружења. Опозиција подржава повлачење предлога, док власт каже да Србија има "механизме и снаге да се избори са тим".

Уместо да дâ одговоре, предлог Закона о несталим бебама отворио је, чини се, додатна питања родитеља који деценијама трагају за истином. Окупили су се испред Скупштине у којој би требало да се у току недеље о том пропису расправља.

"Суштински, никада по овом закону нећемо доћи до истине. Овај закон има члан 21 у којем се каже – ако не може да се утврди шта се догодило са нашом децом, дају нам надокнаду. Срамота", истакла је један од окупљених од родитеља Мирјана Новокмет.

У последњих шест година родитељи су, кажу, поднели 130 молби и предлога на које нико од надлежних није одговорио. Међу главним захтевима истичу промену процедуре којом се уређује ДНК вештачење.

"Оно што родитељи хоће то је да се сви калупи и биолошки остаци деце вештаче тако да се део калупа вештачи у Србији, део у иностранству, а и да оно што се вештачи овде да се вештачи уз присуство спољног експерта ког родитељи ангажују по сопственом избору", рекао је Никола Ковачевић из Иницијативе А11.

Из Министарства правде понављају да је Нацрт закона добио позитивну оцену Савета Европе и да је текст усклађен с препорукама тог тела.

"У изради текста закона учествовали су представници три министарства, представници Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Државног правобранилаштва и група родитеља деце за коју постоји сумња да су нестала у породилиштима у Републици Србији", наводи се у саопштењу Министарства правде.

Док се чека расправа у пленуму, о Закону се говорило на скупштинском ходнику. Опозиција јединствена у поруци - Закон треба да се повуче.

"Тај закон о несталим бебама озакоњује откуп родитељске туге новцем у замену за ћутање. Држава ништа не чини да би де факто ухватила зликовце и виновнике који нису ништа друго него удружени злочиначки подухват у трговини људима", изјавила је посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић.

С друге стране, из власти поручују да постоје начини да се проблем реши, али да је потребна упорност.

"Република Србија има механизме и снаге да се избори с тим. Не кажем да ће ова борба бити лака, зато што је некада прошло и више деценија од могућег учињеног кривичног дела", каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Усвајањем Закона о несталим бебама, Србија ће испунити обавезу према Европском суду за људска права, који је 2013. године, у случају "Зорица Јовановић против Србије", између осталог, наложио држави да успостави маханизам за утврђивање истине и обештећења за родитеље који верују да су њихове бебе нестале након порођаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се