Посланици опозиције: Треба повући Предлог закона о несталим бебама

Посланици Демократске странке Странке модерне Србије и Нове странке позвали су своје колеге из парламента да не гласају за Предлог закона о несталим бебама, јер, како истичу, родитељи не желе новац, већ да дођу до истине.

Александра Јерков, посланица Демократске странке у Скупштини Србије  рекла је да би усвајањем таквог предлога родитељима бил оонемогућено да сазнају две ствари које су њима најважније - истину о својој деци и ко је крив за крађу беба.

Родитељи у удружењима несталих беба, како је рекла, последњих 30 или 40 година свакога дана постављају себи исто питање везано за њихову децу "Ако је живо где је? Ако је мртво где је?".

"Молим своје колеге, који ће можда за три или четири дана на звук звонцета да ускрате родитељима право да икада сазнају одговор на то питање, нека замисле да они себи постављају то питање", поручила је Јерковљева новинарима у парламенту.

Упитала је министарку правде Нелу Куборовић, чије је министарство предложило закон, за колико новца би она дала своје дете, алудирађући на предлог према коме родитељи добијају финансијску надокнаду до 10.000 евра, у случају да не може да се реши њихов случај.

Напомиње да је у претходних "шест година више од 300 пута молила своје колеге" да се у кривични закон унесе само једна измена, а то је да се кривично дело крађе беба сврста међу она кривична дела која не застаревају, што је, како каже, одбијено.

Посланица и копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура сматра да Предлог закона о несталим бебама не решава појединачно такве случајеве и додала да посланичка група те странке неће подржати овај закон и да ће захтевати његово повлачење из процедуре.

Мацура је подсетила на случај Зорице Јовановић вођен против државе Србије који је решен у Европском суду за људска права.

Сматра да је потпуно оправдано неповерење родитеља у државу, која, како каже, више до 20 година одбија да реши проблем несталих беба.

"Они захтевају, и то би било коректно, да имају прилику да то учине самостално, да изврше независне анализе ДНК како би могли да се увере у то да ли је на прави начин извршена анализа", рекла је Мацура.

Она је додала да у предложеном закону постоје спорни чланови међу којима је члан 21 у коме се, додала је, наводи да се, уколико држава не може да утврди околности под којима су нестала деца за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији, случај затвара, те члан 23 према коме родитељи добијају финансијску надокнаду до 10.000 евра, у случају да не може да се реши њихов случај.

Људи не желе новац, желе да могу да спроведу квалитетну истрагу која ће их коначно довести до истине", рекла је Мацура.

"Сада је потребно да имају и закон који ће им омогућити да све оно што су у међувремену сазнали могу да примене, а да не крше закон државе у којој живе", додала је Мацура.

Председник Нове странке Зоран Живковић сматра да предлог закона о несталим бебама мора да буде повучен из скупштине.

Живковић је на конференцији за новинаре у парламенту казао да родитеље нестале деце треба саслушати на прави начин и да је потребно формирати нову Радна група која би се бавила начинима на које да се расветли субина сваког несталог детета.

И Живковић је критковао одредбу по којој ће родитељи добити обештећење од 10.000 евра.

"Без тога бесмислено је писати било шта, а посебно тачку која каже да ће постојати надокнада за изгубљено дете чија ће се висина мерити интензитетом претрпљеног бола и то до 10.000 евра. По којим ће се критеријумима мерити бол родитеља", питао је Живковић.

Живковић је поручио да "ко буде гласао за предложени закон је крив за нестанак деце који су нестала пре три деценије, јер својим гласањем амнестира кривце који су ту децу, како каже убили или продали".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи