Уручена одликовања поводом Дана државности

На Дан државности, председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима, институцијама и удружењима у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије...

Свечана церемонија је почела извођењем химне Србије "Боже правде" у извођењу хора Српског народног позоришта из Новог Сада.

Председник Александар Вучић је, обраћајући се присутнима, рекао да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом и да се никада неће стидети српског рода. Истакао је да Србија расте и осваја нове вредности.

Орден Републике Србије на ленти добио је председник Чешке Милош Земан. Књижевник Петер Хандке је добио Орден Карађорђеве звезде првог степена.

Академик Душан Ковачевић и Српска православна богословија Светог Арсенија у Сремским Карловцима добили су Сретењски орден првог степена.  

Исто одликовање припало је Медицинском факултету Универзитета у Београду, Спортском друштву "Раднички", Православно-хришћанском сестринству "Света Лидија".

Давид Вујић, последњи преживели члан "српске седморке", групе која је радила на програму "Аполо", добио је орден Карађорђеве звезде првог степена.

Војној академији је припао Орден белог орла са мачевима првог степена, као и Петом батаљону Војне полиције.  

Сретењски орден другог степена добили су Трећа београдска гимназија, Гимназија Лесковац и Народна библиотека Стеван Сремац из Ниша.  

Орден белог орла са мачевима другог степена је добио Техничко-ремонтни завод НХ "Ђурђе Димитријевић – Ђура".  

Сретењски орден трећег степена припао је Политикином забавнику, Научном институту за ветеринарство Нови Сад, Историјском архиву Београда, новинама Јединство са КиМ, КУД "Градимир" из Београда, редитељу Ђорђу Кадијевићу, књижевнику Миловану Витезовићу, археологу Марку Поповићу, Народном музеју у Лесковцу и Сигурној кући за жене жртве насиља у породици.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена добили су професор Јован Хаџи-Ђокић и професор Лазар Давидовић, а Орден српске заставе трећег степена Кипрос Илијади и Виктор Рухотас. Војна гимназија је добила Орден белог орла са мачевима трећег степена.

Златне медаље за храброст припале су пуковнику авијације Зорану Лунићу, Ен Пешић и Славољубу Стојановићу.

Додељене су и златне медаље за заслуге, а добитници су: адмирал Анри Лакај, Мира Бањац, Никола Пилић, Коста Антић, Радослав Граић, Ивана Ђуретић, Стане Рибић, Зоран Ђерић, Хуманитарна организација "Стара Рашка", Небојша Кузмановић, Новица Соврлић, Јанко Брајковић, професор Томислав Мареновић, професор Урош Дојчиновић, Виталиј Викторовић Солоњецки, Жељко Димитријевић, постхумно Шабан Шаулић, Зорица Црногорац, Љиљана Премтић, Милан Грујић, новинарка РТС-а Слађана Зарић, амбасадор Љиљана Никшић, Драган Алексић, Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић.

Додели одликовања присуствовали су министри у Влади Србије, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, представници Војске Србије, дипломатског кора.

Шта кажу добитници 

У име свих одликованих на церемонији се обратио Милован Витезовић

"Захвални смо култури средине, савременицима који нас разумеју, најближима који нас подржавају и трпе и свима који су нас предлагали и по предлозима одлучивали, председнику РС који нас одликују а највише Србији", рекао је Витезовић. 

Добитнк Карађорђеве звезде, лекар који брине о срцу и крвним судовима нације, Лазар Давидовић рекао је да његов посао није посао појединца.  

"То је посао тима а ја имам привилегију да деценијама сарађујем с изузетно квалитетним, стучним људима без којих ово не бих могао постићи. Најзад сматрам да ће ово за мене бити додатни мотив и обавеза, спасавање сваког људског живота је, дозволићете ми, нешто што се може пореидити с оваквим призањем и веће од тога а хирурзи се са тим срећу скоро сваки дан", навео је Давидовић. 

Наставник из Велике Плане који је сам разоружао нападача у школи и добитних златне медаље за храброст је рекао да је посвећује трагично страдалом дечаку који је прошле недеље изгубио живот у Великој Плани.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво