Вучић: Србија расте и осваја нове вредности

Председник Србије Александар Вучић поручио је да када су српске институције угрожене широм региона, морамо да будемо постојани, али и да кажемо да за нас рат није опција, већ само мир и сарадња.

Председник Србије Александар Вучић обратио се на свечаној додели одликовања поводом Дана државности

"Данас, када су наше институције широм региона угрожене, када се прети опстанку СПЦ на територији Црне Горе и када се прети опстанку српског идентитета на територији БиХ, неретко и неких земаља ЕУ, морамо да будемо постојани и снажни и да кажемо да рат за нас није опција, већ да су наши избори само мир и сарадња. Али, такође, и да за нас капитулација није могућност", поручио је Вучић на свечаности доделе сретњских одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Председник Србије наглашава да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом и да се никада неће стидети српског рода.

"Ма где Срби да живе, моћи ће да очекују помоћ своје српске државе, ма где да живи српски народ потребни су слобода и мир", нагласио је Вучић.

Каже да Србија расте и осваја не нове просторе и територије, већ нове вредности.

Председник подсећа да је Србија прошла у својој историји кроз многе крваве ратове и поднела жртве које нико други не би могао да поднесе и истакао а смо све то поднели управо да их не би поново било, због чега је једина остварива политика она коју је формулисао Бора Пекић: "Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих".

"Треба да чувамо оно што су наши прадедови направили" 

Вучић је додао да су управо то радили и наши прадедови правећи земљу не за себе већ нас и додаје да зато треба да чувамо оно што су они направили и јачамо земљу за оне који ће тек доћи, а то је слодобна и независна Србија, наша једина и најлепша Србија.

Вучић је честитао Дан државности и истакао да не постоји бољи дан од овог да се подсетимо колико је за снове и остварење њихово мало потребно, као и да је за почетак ослобађања државе и независност било потребно тек око 300 људи у једној јарузи, где су се српски прваци заклели на крв, чиме су наши очеви ударили темељ модерне нације.

Историчар Леополд фон Ранке је то назвао српском револуцијом, која се завршила 31 годину касније када је проглашен први српски Устав и када се Србија усторјила као модерна дражава, навео је Вучић.

Како је рекао председник, у револуцијама је најтеже написати њихов крај, а Србија је то урадила на најлепши начин, доношењем Сретњског устава који је увео слободу, права и поделио власти, што је био и један од најлибералнијих устава по питању светских и европских вредсности.

Вучић истиче да када нас данас питају где смо, одговарамо да смо одговор дали још те 1835. године са Сретењским уставом и да смо део слободног света, традиције и вредности које су биле темељ Европе и барјак испод којег је окупљен сав демократски свет.

Председник подсећа да је Србија у два светска рата дала више него што је имала и да су страдале читаве генерације, као и да смо тада носили заставу слободе у читавом региону ослобађајући и друге народе којим смо омогућили да буду слободне државе и нације и то одричући се и сопственог идентитета само да би тај сан био заједнички.

"Србија се не стиди свог имена и прошлости" 

Србија је то скупо платила и поново настала као суверена и независна држава која се данас не стиди ни свог имена ни идентитета, нити своје прошлости и оних који су је јучаком крвљу градили.

Вучић наводи да смо после силних експеримената и промашаја схватили да је Марићевића јаруга само почетак, као и они који су је сањали, да треба да изађемо из ње слободни и усправни, али и да схватимо да, као и они, можемо више и говото све.

"Да поверујемо у себе сопствену земељу и дамо јој слободу и право да одлучује. И наш народ да поново кренемо да рађамо, не постоји данас важнији задатак од тога", поручио је Вучић.

Додао је да смо данас међу најспешнијим европским земљама по питању економије и да све што радимо треба да служи за нове генерације.

Председник је поручио да зато неуспех не постоји за нас као опција, као и да када је реч о слободи – да се то односи за цео наш народ и да не смемо да заборавимо на наш народ преко Дрине и Дунава, и у Црној Гори, Северној Македонији, Словенији и другим земљама.

"Морамо да урадимо све сто можемо да људе из света вратимо у Србију, јер нема ни лепше ни богатије земље. Морамо да радимо више и уверен сам да ће њихова помоћ бити већа", закључио је председник Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво