Александровачка Жупа слави свог заштитника

Светог Трифуна, заштитника винове лозе, данас као свог заштитника славе винари и виноградари. Како обичаји налажу, тада се први пут у новој календарској години одлази у виноград и симболично орезује лоза. У Александровачкој Жупи је велики празник. За све житеље Дан општине, а за оне који од винограда живе нови почетак.

Блажа клима утицала је претходних година на ранију бербу, али не и на почетак радова. Као и генерације пре њега, Јовица Миловановић је, на Светог Трифуна са децом поранио да орежу виноград.

Син Михајло је ту да сакупи лозу, а ћерка Ана да дода црвено вино, које после зиме по веровању, малаксалим чокотима враћа снагу.

Јовица, је и овогодишњи колачар винског реда "Доротеј": "Зато што сматрам да су то људи који много раде на промоцији Жупе, који се труде да Жупу врате тамо где јој је место. Да она треба да буде винска престоница Србије јер јој то по историји, традицији, по квалитету вина, то место њој припада."

Славе и ученици средње пољопривредне школе – имендан. Секу колач са професорима, али и гостима из земље и региона.

"Част ми је што смо преко Националне агенције Србије добили заједнички пројекат са нашим домаћинима и школом из Новог Места у Словенији. Назив пројекта је 'Вински пут Европе' трајаће 18 месеци, а финансира га Европска унија", каже Ефремчо Николов из пољопривредне школе из места Кавадарци у Северној Македонији.

Вучићу признање општине 

На свечаној седници поводом дана општине додељене су награде. Највеће признање "Почасни грађанин општине Александровац" за допринос Жупи и винарству уопште, добио је председник Србије.

"Захваљујући председнику Александру Вучићу и неколицини његових особина које се, гле чуда подударају са особинама људи овог краја – вредноћа и марљивост, држање речи и држање до сопственог достојанства", рекао је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

После верског обреда, представници Владе, општине и најбољи произвођачи, су по традицији орезали виноград испред јединственог музеја виноградарства и винарства.

"Младе колеге иду на школовање, долазе са већим знањем. Знање је нешто што ће да посеје доброту у нашем винородном крају", рекао је колачар Живојин Дамјановић, винар из Гаревине.

Десетогодишња стратегија развоја те гране, коју ће Влада усвојити до краја месеца, трасираће додатно пут малим винаријама које упоредо са квалитетном производњом развијају и вински туризам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво