Који је рецепт за борбу против корупције

Србија се и даље сматра земљом у којој је ниво корупције висок, са 39 од 100 поена, а ове године је за четири места пала на листи Индекса перцепције корупције и заузела 91. место, наводи "Транспарентност Србија". Од земаља у региону, Србија је, кажу, боља од Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине. Боље од наше земље рангиране су Хрватска и Црна Гора.

Србија се налази у доњем делу ранг листе, где није била још од 2006. године, наводе из организације Транспарентност Србија. Иако је индекс перцепције корупције остао исти, укупан пласман пао је за четири места.

"Овај резултат нас смешта четири поена испод светског просека који је 43, а 19 поена испод просека испод нашег континента и чак 27 поена испод просека Западне Европе и ЕУ чијем чланству тежимо",каже Бојана Меденица, извршни директор Транспарентности Србија

Како би решила проблем корупције Србија, према препоруци те организације, треба да регулише сукоб интереса, уреди лобирање и процес доношења одлука. 

"Имамо ситуацију да не само да је мали број дела корупције пријављен или објављен на други начин већ да пре свега тужилаштво као орган који је надлежан за кривично гоњење не испитује све случајеве када постоји сазнање и онда јавност остаје без одговора", каже Немања Ненадић, програмски директор "Транспарентности Србија".

Из Министарства одговарају да је претходна година била посвећена борби против корупције. За 18 месеци, када је почео да се примењује нов закон, донета је 771 пресуда за корупцију од којих је 749 правоснажно осуђујућих.

"Србија је у великој мери ојачала свој репресивни механизам, усвајањем новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, захваљујући коме су од 1. марта 2018. формирана четири регионална антикорупивна центра, у којима се посебна одељења при судовима и тужилаштвима баве само коруптивним кривичним делима", кажу из Министарства.

Са корупцијом се боре две трећине земаља, ипак они који могу да се похвале резултатима су Нови Зеланд и Данска. Највећу муку још муче Сомалија, Јужни Судан и Сирија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво