Aко путујете у Кину, треба да се придржавате ових препорука "Батута"

Институт за јавно здравље "Батут" препоручио је грађанима Србије да откажу или одложе путовање у Кину због ризика који изазива коронавирус. Ако ипак неодложно морате да путујете у ту земљу, треба се држати неких правила.

Грађанима Србије се препоручује да откажу или одложе путовање у Кину због ширења коронавируса.

Уколико се путује у ту област, препоручују се следеће мере:

– избегавање контакта са особама које имају знаке респираторне инфекције

– избегавање масовних окупљања и боравка у простору где је велики број особа, на отвореном или у затвореном простору

– појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју)

– ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл.)

– придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна етикеција – одржавање растојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања и кијања папирним марамицама или гардеробом, често прање руку)

– избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама

– путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције органа за дисање, треба да се обрате свом лекару уз напомену о путовању.

На основу до сада расположивих информација о болести, Светска здравствена организација не препоручује било каква ограничења међународних путовања.

Заседање СЗО наставља се у Женеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво