Социолог није социјални радник, али нешто им је заједничко

Општа болница у Зрењанину је на радно место социјалног радника запослила дипломираног социолога. Реаговала је Комора социјалне заштите Србије и упутила представку Заштитнику грађана, који је донео препоруку да се ова грешка исправи. Комора социјалне заштите указује да на списку радних места у здравству нема социолога. Један од разлога зашто се ово догодило је и сличност речи социолог и социјални.

Појмови социолог и социјални радник су донекле слични, а оно чиме се баве садржи озбиљне разлике. Социолог није обучаван за рехабилитацију оболелих, што може бити задатак социјалних радника.

Професор социологије на Високој техничкој школи у Зрењанину Смиљана Мирков појашњава у ком смеру су се школовали социолози.

"Социолози проучавају друштвене структуре, законитости кретања и развитка друштва, друштвене групе, друштвене односе, друштвене процесе, друштвене творевине и ради се дакле о људима који препознају одређене друштвене појаве, друштвене групе и процесе", наводи др Смиљана Мирков.

На тржишту рада у Зрењанину на списку незапослених је један социолог и два социјална радника. Заједничко за оба занимања је да се не траже.

"У протеклих шест месеци за овим профилима није било потражње за подручје нашег рада, односно општине. При чему, када је реч о социјалним радницима они, ако је реч о струци, могу да се запошљавају пре свега у Центрима за социјални рад, затим социолози се запошљавају као професори социологије", објашњава Александра Штрбац, Тржиште рада Зрењанин.

Од Коморе социјалних радника нисмо добили одговор о запошљавању социолога уместо социјалног радника у Општој болници у Зрењанину из које су нам саопштили да ће донети одлуку и обавестити заштитника грађана о томе.

За то имају рок од 60 дана.

Заштитиник грађана је изразио забринутост да проблем није само супротан закону, већ може имати негативан утицај на квалитет услуга опште болнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво