Триван: Хоћете ли чист ваздух, или да возите са евро 3 моторима

Министар заштите животне средине Горан Триван каже за РТС да је на хитном састанку у Влади Србије договорено да се предузму мере поводом загађеног ваздуха у више градова у Србији. Хоћете ли чист ваздух, или да возите са евро 3 моторима, упитао је Триван грађане.

Горан Триван је рекао да се на састанку у Влади разговарало о узроцима загађења ваздуха и мерама које треба да се предузму.

На питање да ли ће бити предузете конкретне, краткорочне мере као што се ради у Сарајеву и Северној Македонији, Триван је одговорио потврдно.

Каже да се, ипак, није разговарало о конкретним мерама, али да је направљена група која ће предлагати решења.

Коментаришући објаве да је Београд међу најзагађенијим градовима на свету, Триван је рекао да то зависи од методологије.

"Смета ми када се каже да је Београд најзагађенији, није најзагађенији, али јесмо загађени", истакао је министар.

Министар истиче да су подаци о квалитету ваздуха транспарентни и да сви на сајту Агенције за заштиту животне средине могу да их виде.

"Свако ко хоће да види податак о загађености, може видети на сајту Агенције и то је важно, јер не треба да пренебрегавате чињеницу да се информације о квалитету не крију и свако ко хоће тумачење може да га добија", рекао је Триван.

Најавио је да је договорено да институције грађанима дају упутства како да се понашају у случају загађења.

Шта је урађено у Београду 

Пре него што је дошао на позицију министра, Триван је био градски секретар за заштиту животне средине. На питање да ли је тада Београд имао стратегију, Триван је рекао да је 2016. израђен План квалитета ваздуха.

У протекле четири године угашене су 22 индивидуалне котларнице, увезено је 90 аутобуса са евро 5 мотором, четири трактора са горивом које не загађује, као и шест електричних аутобуса.

"То је добар почетак и важно је да се настави са увођењем електричних аутобуса, тролејбуса, а ако су возила на угљоводоник, она морају бити са евро 5 или евро 6 мотором", рекао је министар.

Министар је критиковао локалне самоуправе јер немају израђен план и не контролишу предузећа која загађују животну средину. Навео је и да нема довољно инспектора, али да је о томе претходних дана разговарао.

Грађанима који имају кућне котларнице поручио је да треба да користе енергенте који нису токсични и не загађују ваздух, а да ће држава чинити све што може да им помогне.

"Хоћете ли чист ваздух, или да возите са евро 3 моторима, хоћете ли ложити своје пећи на употребљена уља, што је канцерогено, и гуме, или то неће чинити?", упитао је Триван.

Закључио је речима да његово министарство не треба да буде на тапету јер ради на томе да се побољша стање у животној средини. Добра ствар је, каже, што је тема животне средине добила на значају.

"Мали буџет, пуно неразумевања, али добра ствар је што се дигла јавност, грађани и новинари нам помажу да ова тема добије на значају", закључио је Триван.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво