Загађеност ваздуха све већа, а Завод у Београду каже да је квалитет "прихватљив"

Тешко се дише широм Србије. Ваздух је "јако загађен" у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Нишу, Бору – показују подаци Агенције за заштиту животне средине. На Новом Београду врло висока концентрација опасних ПМ-2,5 честица. Градски завод за јавно здравље Београд наводи, међутим, да је ваздух у категорији "прихватљив".

Београд и многи градови Србије данима имају неке од највиших индекса загађености ваздуха. Због неповољних временских услова, магле и одсуства ветра штетне честице се све више скупљају, не одлазе високо у атмосферу већ се задржавају близу тла.  

Према последњим мерењима портала Ер вижуал, ваздух у Београду је "нездрав". Индекс загађености је 167, што значи да се грађанима препоручује ношење заштитних маски.

Највећу концентрацију штетних честица показују мерне станице у Старом граду и на Новом Београду.

Према мерењима овог портала, нездрав је ваздух и у Ваљеву, Косјерћу, Крагујевцу и Нишу.

Да ваздух у Београду и широм Србије није квалитетан, показују и подаци респектабилног портала waqi.com који мери загађеност ваздуха на глобалном нивоу.

Ваздух се оцењује као "нездрав" на мерним станицама Стари град, Нови Београд, Ваљево, Беочин, Смедерево, Ниш.

Данас послеподне је Нови Београд ушао у љубичасту зону – био је у категорији "веома нездрав", а концентрација штетних ПМ-2,5 честица била је рекордна 202 нанограма по кубном метру.

Иначе, портал waqi.com генерише и показује податке које прикупља српска Државна мрежа за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, у оквиру Агенције за заштиту животне средине.

И Агенција квалификује као "јако загађен" ваздух у Београду, мерна станица Стари град, Панчеву, Ваљеву, Косјерићу, Бору, Нишу.

Када је ваздух у категорији "јако загађен", његов лош квалитет утиче на цело становништво. Не препоручује се проветравање, треба избегавати физичку активност напољу и треба носити маске. 

Највећу штету наносе ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које улазе и кроз најмање дисајне путеве, стижу до најудаљенијих делова плућа и отежавају нормалну размену гасова.

Насупрот подацима Агенције за заштитне средине, Градски завод за јавно здравље Београд  да квалитет ваздуха у граду оцењује као "прихватљив".

То значи да се не очекују негативни ефекти по здравље здравих особе већ само код осетљивих група – деце, старих, особа са обољењима срца и плућа.

Према најавама метеоролога, лакше ћемо дисати када дуне ветар и ваздух мало проциркулише. Побошљање се, међутим, очекује тек после 20. јануара. До тада, пратите препоруке и савете лекара.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 14:25) - Preporuka [нерегистровани]

"Побошљање се, међутим, очекује тек после 20. јануара. "

A do tada koristite škrge!

(четвртак, 16. јан 2020, 14:20) - Čist vazduh [нерегистровани]

Žasu

S obzirom na to kakve nam firme dolaze iz sveta da grade fabrike i podižu privredu nije neočekivano ovo stanje jer za ljubav 4% privrednog rasta dešava se da cela nacija riknjava, nisu problem automobili i kućni dimnjaci nego industrijska postrojenja koja se ne kontrolišu, ili ako se to radi, rezultati kontrole se ne objavljuju. Srdačno Vaš čist vazduh.

(среда, 15. јан 2020, 01:30) - anonymous [нерегистровани]

plan B

Plan B za ovakve situacije bi trebao uveliko da se upraznjava. Odredjeni delovi grada se zatvore za saobracaj sem za bickle i gradski prevoz.

(уторак, 14. јан 2020, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

Resenje

Vise zelenila, posumljavanje. Zabrana uglja I mazuta. Za parkiranje u centru grada naplacivati 1000 dinara po satu. Napraviti parkinge dalje od Centra I obezbediti prevoz.

(уторак, 14. јан 2020, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

nista nije u redu

Agncija za zastitu sredine izvestava da je situacija zadovoljavajuca,a svako ko izadje i provede minimalno vremena na polju vidi i oseca katastrofalan vazdih!
U ovoj zemlji je sve naopako.Sami cemo sebe unistiti!

(уторак, 14. јан 2020, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

De-Beograd-izacija

Svako ko zna kako miriše ugalj i sumpor shvatiće šta je problem. A ako baš ne zna, onda može da vidi dim iz odžaka u delovima grada koji sigurno imaju grejanje. Vreme je da stanovništvo shvati da život u Beogradu ima cenu i da nije za sirotinju. De-Beograd-izacija je rešenje tj. da se vrate, za početak, stanovnici susednih država kući!