Како то могућа градња жичаре угрожава Београдску тврђаву

Београдска тврђава је симбол Београда, споменик од изузетног значаја за Републику Србију и омиљено шеталиште, али недавно се нашла на листи 14 локалитета европског културног наслеђа који су у ужем избору за програм седам најугроженијих споменика Старог континента.

Београдску тврђаву су међу најугроженије споменике кандидовали Европа ностра Србија и Институт Европске инвестиционе банке, а њихови представници кажу да тврђави највећа опсаност прети од жичаре, чија би изградња драстично угрозила аутентичност.

"Законски није основано да се такав један инвазивни пројекат гради на овом простору. То су препознали стручњаци, не само Србије, већ и Европе. Сами грађани, ово је омиљено место грађана Београда. Значи, многи су се побунили против овог пројекта", рекла је Снешка Квадвлих Михаиловић из Европе ностре.

Београдска тврђава са окружењем драгуљ је културног наслеђа целе Европе, јер сведочи о бројним цивилизацијама које су насељавале Балкан од неолита до данас.

Сасвим је јасно шта би могли да изгубе Београђани који са тврђаве имају прелеп поглед на ушће Саве у Дунав.

"Могли би да изгубе заштиту аутентичности и интегритета једног изузетног простора. То је једна изузетна целина, која је и градитељска, археолошка, пејзажна... Готово сигурно би се изгубила шанса да се Београдска тврђава нађе на листи светске културне баштине", навела је Снешка Квадвлих Михаиловић.

Европа ностра се више од педесет година бори за очување културне баштине, пре свега програмом "7 најугорженијих", а делегација стручњака те организације боравила је недавно у Београду, како би анализирала градњу жичаре и опасност тог пројекта за Београдску тврђаву.

Том приликом многим републичким институцијама, као упозорење, упућен је извештај од педесетак страница, али нико за сада није дао своје мишење и одговор.

У марту следеће године Европа ностра објавиће коначну листу седам најугроженијих споменика културе у Европи. Београдска тврђава, нажалост, има шансе да буде међу њима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи