Какву поруку шаљу оштрије казне за починиоце најтежих кривичних дела

Од 1. децембра учиниоци најтежих кривичних дела биће осуђени на доживотну казну затвора – то, између осталог, прописује измењен Кривични законик. Стижу и строже санкције за повратнике, дилере и насилнике. РТС је проверавао да ли су судије и тужиоци спремни за оштрије прописе.

Убица детета, починилац обљубе над немоћним лицем или дететом са смртним исходом – биће осуђен на доживотну казну затвора, без могућности условног отпуста. Пре три године то је тражио отац Тијане Јурић, петнаестогодишње убијене девојчице.

"Исто тако смо ми као породице осуђени на доживотну казну затвора. И ми ту казну служимо на један веома тежак начин и ви морате да будете исто тако одговорни да ти људи који нам тако немилосрдно убијају децу немају право да то понове", рекао је Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић". 

А за повратнике су пооштрене казне. Тако ће учинилац сваки наредни пут бити кажњен затворском казном не краћом од половине запрећене казне.

На пример, ако је запрећена казна пет година затвора, насилник ће бити осуђен на најмање две и по, без могућности ублажавања. Судије и тужиоци спремно дочекују оштрије прописе.

"Изрицање казни, где је поред постојећих уведено и изражавање сразмерности и правичности као сврха изрицања кривичне санкције, у односу на дело које је извршено и последицу дела. Тако да ће судије имати у виду сада и проширену сврху кажњавања", навела је судија Ивана Јосифовић.

"Што се тиче доказа, прикупљања доказа, ми очекујемо измене Закона о кривичном поступку које ће дефинисати руководећу позицију тужилаштва у односу на полицију, полиција је извршни орган", истиче председник Удружења судија и тужилаца Ненад Стефановић.

Веће казне и за диловање дроге 

Веће казне чекају и узгајиваче опијума, дилере, а посебно оне који покушавају да дрогу продају деци око школа, кафића – њима прети од пет до 15 година затвора.

"Хоћемо да пошаљемо поруку да се диловање наркотика не исплати. Помоћи ћемо да они који се баве оваквом врстом криминала не буду олако процесуирани, олако кажњени и не буду у прилици да се за кратко време поново нађу на улицама да трују нашу децу", поручио је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић. 

"Оваква казнена политика мора да дâ брзе ефекте, из простог разлога што се онај ко професионално врши кривична дела, он их у низу врши веома брзо, тако да идемо дотле да меримо ефекте већ за шест месеци", рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. 

Изменама Кривичног законика предвиђене су строже казне за насиље на спортским приредбама, на аеродрому, у авиону или у поморском саобраћају. А уведено је и ново кривично дело – напад на адвокате.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво