Од сутра доживотна робија за убице деце

После готово три године од иницијативе Игора Јурића да се убице деце доживотно склоне са улица, измене Кривичног закона од сутра, 1. децембра почињу да се примењују.

Игор Јурић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да када је имао огромну подршку људи критике су се појавиле на крају, када је Закон требало да буде усвојен. 

"То је за мене било огромно изненађење, али нисам одустао. Мислим да је ово друштво било спремно и да је овом друштву итекако била потребна ова промена. Те критике су ме мало и освестиле да неке ствари не можеш да прихватиш здраво за готово, да смо подељени. Засметало ми је да је некако прича била политичка", навео је Јурић.

Према његовим речима, овде се говори о десет људи који треба да буду доживотно склоњени са улица.

"То су људи попут човека који је убио малу Анђелину, који је убио Тијану, који је убио Катарину, Ивану Подрашчић, малу Марију, да не набрајам даље имена. То су стравични случајеви. Засметало ми је то што смо у неком моменту добили епитет организације која крши људска права. Извући ћу само једну реченицу са суђења убици мале Анђелине. Вештаку је судија поставио питање зашто на њеним ноктима није пронађен траг човека који је убио. Одговор вештака је био да она није умела да се брани", истакао је Јурић.

Та деца су, како је рекао, убијена на најмонструозније начине и умрла су у најтежим могућим мукама.

"И сада ми говоримо о томе да ли ми кршимо нечија људска права. Овај закон је итекако потребан. Ми желимо да одстранимо те људе који су дали себи за право да ускрате будућност некој деци. Ако причамо о повратницима, силоватељи су људи које тера нагон да раде то што раде. Ту нема лека. Ту нема опоравка и ресоцијализације. Ти људи морају да схвате шта су урадили, али на неком другом месту где ће друга деца бити безбедна", казао је Јурић.

Најважније је, како је напоменуо, било то што су се и неки други закони мењали.

"Морао је да се промени закон о кривичним санкцијама. Ово јесте нешто ново, по први пут је доживотни затвор заживео у нашој земљи. Али, ми морамо да идемо у складу са временом. Нажалост, таквих људи има у нашој земљи и ми морамо бити спремни да им одговоримо на начин на који треба да им се одговори", навео је Јурић.

Подршка грађана за систем "амбер алерт" 

Сада, како је истакао, освешћује грађане зашто је важан систем "амбер алерт".

"Имамо огромну подршку грађана. Када су људи видели спот који смо урадили, где сам споменуо само једну реченицу: ‘Да је постојао такав један систем, моја Тијана би вероватно била жива‘. Ако говоримо о томе какав је проценат успешности проналажења деце када се један такав систем употреби, онда нема потребе да говоримо о потреби једног таквог система", додао је Јурић.

Додаје да ако држава жели, она ће то брзо и спровести.

"Пре десетак дана сам био у Министарству правде, и државни секретар Радомировић је обећао да ће се формирати радна група која ће на томе радити. Ми смо организација које је стрпљива. Ја говорим људима у местима где гостујем само слушајте шта треба да радите и будите уз нас и људи ће бити уз нас", рекао је Јурић.

Тврди да ће покренути људе у Србији, јер не жели да губи време када су такве ствари у питању.

"Од таквог једног система ми треба да размишљамо о томе да ли ће једно дете бити отето и да ли ћемо стрепети за његов живот. Ја то нећу да чекам. Ми јесмо стрпљиви, али ћемо итекако бити спремни за такве акције", навео је Јурић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво