Шта се празновало у Југославији

Данашњи дан, 29. новембар, обележаван је све до 2002. године као Дан Републике, али то није једини велики празник прослављан у Југославији...

1. мај - Празник рада

Међународни дан рада прослављан је у Југославији као дводневни државни празник, уз параде, јутарњи уранак и боравак у природи. Први мај је установљен као празник 1889. године на Првом конгресу Друге интернационале у знак сећања на радничке демонстрације на тргу Хејмаркет у Чикагу три године раније. 

9. мај - Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом обележаван је на датум капитулације Немачке, иако је Други светски рат завршен неколико месеци касније капитулацијом Јапана. Велике војне параде организоване су у Београду 1970, 1975. и 1985. године, док је 1980. прескочена због Титове смрти.

25. мај - Дан младости

Овај дан је првобитно обележаван само као Титов рођендан, а 1957. године је на његову иницијативу постао Дан младости. Главни симбол празника била је Штафета младости коју су "узорни омладинци" носили широм Југославије, да би 25. маја била предавана Титу на слету који је организован на стадиону ЈНА.

4. јул - Дан борца

Овим празником обележавана је годишњица седнице проширеног Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

29. новембар - Дан Републике

Као Дан Републике прослављан је дан одржавања Другог заседања Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, на којем је 1943. године у Јајцу АВНОЈ конституисан у законодавно и извршно представничко тело Југославије, а Тито именован за "маршала Југославије".

22. децембар - Дан армије

Дан ЈНА, или Дан армије, прослављан је у знак сећања на дан када је 1941. године формирана Прва пролетерска ударна бригада, прва оперативна јединица Народноослободилачке војске. Постоји и мишљење да је бригада формирана дан раније, али да је Тито померио празник јер се датум поклапао са рођенданом Јосифа Висарионовича Стаљина.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи