Данас је (био) Дан Републике

На данашњи дан 1943. године одржано је Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије. У Југославији је 29. новембар прослављан као Дан Републике.

Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ) одржано је 29. новембра 1943. године у Јајцу, у Босни и Херцеговини.

Крајем новембра 1943, у Јајце су стигле делегације представника народа из свих крајева Југославије. На заседању, у локалном Дому културе, била су присутна 142 делегата.

Председавао је предратни председник Скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, доктор Иван Рибар.

Одлуке Другог заседања АВНОЈ-а прочитане су нешто пред поноћ 29. новембра, па је тај датум узет као датум њиховог доношења.

АВНОЈ је конституисан у законодавно и извршно представничко тело Југославије.

Као највиши извршни и наредбодавни орган народне власти конституисан је Национални комитет ослобођења Југославије (НКОЈ), који је имао сва обележја народне револуционарне владе.

Избегличкој влади и краљу Петру Другом Карађорђевићу забрањен је повратак у земљу. Донета је одлука да се не признају обавезе и одлуке које је у иностранству у име Југославије склопила избегличка влада.

Као посебна одлука АВНОЈ-а Јосипу Брозу Титу додељена је титула "маршал Југославије", на основу предлога који је поставила словеначка делегација.

Надживео државу коју слави 

После Другог светског рата, у Југославији је 29. новембар прослављан као државни празник, Дан Републике.

Обележавање тог датума престало је распадом СФРЈ у свим њеним републикама, осим у Србији.

Дан Републике остао је званични празник у СР Југославији до 14. новембра 2002. године, када је укинут одлуком Савезне скупштине.

Остао је у сећању генерација које су га славиле, подсећајући на нерадне дане, полагање заклетве, плаве капе и црвене мараме.

Због опште еуфорије која је пратила овај дан, славили су га и они који нису били велики љубитељи Тита и социјализма.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 29. нов 2019, 16:19) - Goblini [нерегистровани]

E sad.

Pa prijatelju, da su vodili glavnu reč sigurno ne bi imali želju da se odvoje od nas jadnih i stalno napadanih Srba koji u svima nalaze krivicu sem u sebi.

(петак, 29. нов 2019, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Primer

Da li u SAD postoje: Partija Teksasa, Stranka Crnaca, Partija Meksikanaca, Stranka Indijanaca, Kalifornijska stranka, Stranka Ohaja, Partija Hispanoamerikanaca itd itd. Naravno da ne postoje, jer bi rasturili drzavu za nekoliko decenija. Da li u SAD postoje granice drzava povucene po geografskom principu ili duz nacionalnih granica? Naravno, po geografskom principu. Ovi jednostavni, a zdravi politicki principi su implementirani u politicki sistem.

(петак, 29. нов 2019, 13:50) - Свињокољ! [нерегистровани]

Покојни деда:

"Кад зареде ови празници,те славе,те 29.,те нова година,те божић,те наша нова година...испразни се тор!"

(петак, 29. нов 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Nije kriv samo politicki sistem

Za raspad Jugoslavije nije kriv politicki sistem, nego narodi koji nije ni trebalo da se udruzuju u jednu drzavu. Jednako se raspala socijalisticka SFRJ kao i kraljevina Jugoslavija (Srba, Hrvata i Slovenaca) jer je svaka Jugoslavija posluzila drugim narodima kao most ka nezavisnim drzavama - jedino su Srbi ostali kratkih rukava.

(петак, 29. нов 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Srpska delegacija

Ko je bio u srpskoj delegaciji?

(петак, 29. нов 2019, 12:56) - DrMr [нерегистровани]

@Zavjera protiv Srba

Naravno da je antisrpska tvorevina stvorena i slavila se kao dan Republike,jer su glavnu rec vodili Hrvati i Slovenci.Ti isti Slovenci i Hrvati su najpre istupili iz te tvorevine,njihovim postupkom okonacano je postojanje Jugoslavije koji se zavrsio gradjanskim ratom,jer drugacije ne moze nazvati,svi su bili gradjani Jugoslavije,koja je bila izdeljena na sest republika i dve pokrajine.

(петак, 29. нов 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Dan kada je ozakonjen separatizam

Toga dana postavljen je politicki sistem koji je ozakonio separatizam baziran na nacionalnoj pripadnosti, pozivajuci se na Lenjinov model resavanja nacionalnog pitanja. Koliko je to bio potpuno pogresan politicki model u Jugoslaviji pokazalo je vreme. Nijedna ozbiljna i odgovorna drzava nikada ne bi implementirala sistem koji je direktno vodi u raspad. To samo pokazuje koliko malo znanja su imali oni koji su to uradili i koliko mnogo znanja i ozbiljnog pristupa je potrebno da bi se bilo koja drzava dobro uredila.

(петак, 29. нов 2019, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Dokle ce Srbi?

Dokle ce naivni Srbi da se prisecaju, i to sa nostalgijom, zemlje koja nije ni trebalo da bude stvorena i iz koje su samo Srbi izasli kao gubitnici?

(петак, 29. нов 2019, 12:08) - mile [нерегистровани]

Dan Republike

Pa kako da ga ne slavim postao sam pionir, e a to je bilo nešto. A tu državu koji mnogi osporavaju kao tekovinu nečega samo da podsetim to je i bila država - znalo se ko kosi a ko vodu nosi.
Proleteri svih zemalja ujedinite se.
Bauk kruži Evropom, bauk komunizma. Sve sile stare Evrope sjedinile su se u svetu hajku protiv tog bauka,
Ko zna - zna.

(петак, 29. нов 2019, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Zavjera protiv Srba

Iako sam pristalica one drzave koja je ipak nudila neki zivot.
Ipak je to antisrbska tvorevina bila.