Историчар Дејан Ристић: И данас се бавимо озбиљном митоманијом

Прошло је 76 година од Другог заседања АВНОЈ-а у Јајцу, на коме је донета одлука о федералном устројству Југославије и 18 година од последњег обележавања Дана Републике. Историчар и аутор књиге о митовима српске историје Дејан Ристић каже да је наше знање о сопственој националној историји најчешће врло стереотипно.

Историчар Дејан Ристић каже да су митови изузетно значајни и да су мењали своју функцију кроз историју.

"Наша национална историографија се митовима бави већ више од 200 година, покушавајући да уочи степен историчности сваког мита. Много њих је везано и за Тита и читав период југословенске историје", истиче Ристић.

Каже да нове генерације 29. новембар не перципирају као историјски датум.

"Прошло је довољно времена од распада Југославије, а с друге стране, живимо период озбиљног историјског ревизионизма где се чак и оне позитивне тековине југословенске идеје и праксе апсолутно негирају", објашњава Ристић.

Каже да се чини да је наше знање о сопственој националној историји најчешће врло стереотипно.

"Иако смо с правом поносни на своју историју, када поставимо неколико питања суграђанима, видимо да се ради о готовим формулацијама које се упорно понављају, међутим, иза тих формулација не стоји базично и темељно знање и разумевање догађаја и епохе", истиче Ристић.

Каже да га фасцинира чињеница да и данас митологизујемо делове и личности из сопствене историје, па чак догађаје и личности којима смо били савременици.

"Бавимо се и данас озбиљном митоманијом. Читав низ шарлатана постоји у Србији који су врло агресивни и врло присутни и они производе и продукују митове", наглашава Ристић.

Митологија против митоманије

Дејан Ристић објашњава да митологија и митоманија нису исте ствари.

"Митологија је нешто што заиста треба љубоморно чувати и добро познавати и неговати. Митоманија је супротност митологији, то је нуспроизвод митологије, односно злоупотреба", каже Ристић.

Истиче да се историчари, социолози, антрополози и психолози све више баве феноменом савремене митоманије.

"Сада смо у епохи када бескрајно много митова сами измишљамо, увијемо их у обланду и пошто је то милозвучно и питко, наши сународници почну озбиљно да бркају историјску и митску стварност", закључује Дејан Ристић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво