Ректорка: Рад Малог проглашен плагијатом, дисертација ће бити поништена

Одбор за професионалну етику је утврдио да постоје елементи академске нечеститости у изради докторске дисертације кандидата Синише Малог и сходно томе је донео одлуку да се поништи одлука Наставно-научног већа ФОН-а, рекла је за РТС ректорка БУ Иванка Поповић. Додаје да је одлука Одбора коначна и да она аутоматски представља став Универзитета. Докторска дисертација Синише Малог ће бити поништена.

Иванка Поповић је за РТС навела да је Одбор за професионалну етику дао налог да се поступи по одговарајућем правилнику, "где се заправо може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења".

Рекла је да је знање вредност коју морамо да штитимо и да је академска честитост везана за поштовање ауторских права других.

"У овом случају је дошло до непоштовања ауторских права других и по том основу је Одбор за професионалну етику донео своју одлуку", рекла је Иванка Поповић.

На питање да ли то значи да је рад проглашен плагијатом, ректорка је одговорила: "Тако је."

"То се сада обрађује према нашим правилницима и по поступку који влада на Универзитету. За који дан ће бити објављено коначно решење са образложењем одлуке. У сваком случају, Сенат ће бити обавештен шта су даљи кораци", истакла је ректорка.

Додала је да ће даљи кораци довести до тога да ће се поништити докторска дисертација.

"То је мера која је праћена јавним оглашавањем да је тај корак учињен", навела је Иванка Поповић и појаснила да се то оглашава на седницама Универзитета и факултета.

Нагласила је да је одлука Одбора коначна и да је то стручно тело Универзитет, што значи да је то аутоматски и став Универзитета у Београду.

Појаснила је да је Синиша Мали 2011. одбранио тезу и да није промовисан у доктора наука.

"Диплома постоји, није уручена и не може бити уручена после ове одлуке Одбора за професионалну етику", истакла је Иванка Поповић.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво