Ако је вода из чесме неисправна, морамо ли да је плаћамо

У Војводини је 50 водоводних система, а званично само девет испоручује здраву питку воду. Оборена тужба због неплаћених рачуна једног корисника у Равном селу код Врбаса узбуркала је јавност и покренула питање наплате за коришћење неисправне и званично техничке воде за домаћинство.

Одлуку Основног суда у Врбасу да 65-годишњи Божидар Царичић из Равног Села није у обавези да плати дуг Јавном комуналном предузећу "Комуналац" за утрошену воду, потврдио је и Виши суд у Сомбору, јер она хемијски званично није исправна за пиће.

"Њихова оснивачка акта и статут говоре о томе да су они основани због тога. Они су основани да испоручују здраву воду, за другу воду нам и не требају. Пресуда је и донета због тога", каже Царичић.

Прва реакција надлежних из врбашког водовода била је да се домаћинство Царичића искључи са мреже водоснабдевања, а у тој намери раднике су спречили мештани и комшије.

Сада је локалној самоуправи у Врбасу упућена петиција са више од 700 потписа мештана Равног Села којом се тражи обустава плаћања испоручене воде, опрост дугова ка утуженима и хитно решавање проблема.

Еколози уз Равноселце 

У Врбасу је вода исправна за пиће, али не и у околних пет села.

Еколози дају подршку Равноселцима и напомињу да је вода одлуком инспекције пре 13 година забрањена за пиће и припрему хране због концентрације арсена која седмоструко превазилазе дозвољене вредности.

"Покушавамо да дођемо до званичних резултата, значи до истраживања која ће да кажу каква обољења и каква инциденца обољења се јавља у селима, а да су узрокована лошом пијаћом водом", наводи Рарко Ђурђевац из Еколошког покрета Врбас.

Расписан тендер 

Врбашко јавно-комунално предузеће "Комуналац" преко кредита Немачке банке за развој и средствима Канцеларије за јавна улагања планира, сада у петој фази, завршетак мреже водоснабдевања.

За то су прибављена сва документа и одобрен је пројекат.

"Тендер је тренутно у току, расписан је за извођаче радова и од фебруара месеца 2020. године ће почети да се гради и магистрални водовод. Пројектовани крај онога што радимо са КфW банком је 2022. година", објашњава директор ЈКП "Комуналац" Синиша Адамовић.

И поред петиције надлежни кажу да се сва утрошена вода мора платити, јер су грађани обавештени да им је испоручена техничка вода коју су и користили, а предузеће ће на вишем нивоу тражити ревизију досадашњих поступака и судских одлука.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 20. нов 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Voda nije dobra

Ni u kolenu.

(среда, 20. нов 2019, 11:41) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

"Budimo realni"

" 13 godina zabranjena za piće i pripremu hrane "
Koliko ja ovo razumem nesme ni da se uzima i kad se kuva, vri. Pa zašta je onda dobro,za pranje ruku,veša i polivanje biljki ?

(среда, 20. нов 2019, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

A hoće li se nekada menjati postojeće vodovodne cevi u celoj Srbiji

Je li to održivo. Ima li država sredstva za to.

(среда, 20. нов 2019, 10:40) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Ne da imamo da je placamo nego i PDV i ulaganje u instalacionu mrezu i sve moguce namete za tu vodu. A sta dobijamo.

(среда, 20. нов 2019, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

Budimo realni

Pa iluzorno je očekivati vodu za piće iz česme, naime s obzirom na stanje instalacija, gde su neke stare i preko 50 a neke i preko 70 godina, pa da se pušta u takav cevovod izvorska voda ona više ne bi bila za piće tako da se treba pomiriti sa tim da imamo tehnološku vodu, i za kupanje i kuvanje a za piće, pa treba nam maksimum 2 litra po osobi i rešen problem. Mislim, da bi i gradu bilo jeftinije da samo obezbedi tehnološku vodu a voda za piće da se prodaje po simboličnim cenama u prodavnicama.

(среда, 20. нов 2019, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

Sve mozemo da diskutujemo

Ali o placanju nikako !