Од следеће године у Србији и "е-странац"

Лакша трговина, пролаз робе без царина и чекања, путовања без пасоша, лакше запошљавање у Србији, Северној Македонији и Албанији за грађане тих држава – то је циљ договора председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева и Едија Раме. Како ће се закони и пракса томе прилагодити?

Од 1. јануара се у Србији уводи "е-странац" – електронско аплицирање у националним службама, како би и пре доласка радника у Србију дозвола за рад била одобрена, рекао је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић.

Сваки грађанин Србије, Северне Македоније и Албаније моћи ће да пређе границу уз личну карту или пасош. Уколико пронађе посао, моћи ће да електронски аплицира за продужење боравишног рока од 90 дана и биће пријављен у Централни регистар.

За страног држављанина тада ће важити иста правила и процедуре као и за домаће раднике.

На реду је усаглашавање прописа са ресорним министрима Северне Македоније и Албаније. Министар Ђорђевић каже да очекује да ће то врло брзо ући у званичну процедуру. 

"Желимо да будемо атрактивни, да немамо неки лимит када је у питању радна снага", истакао је Ђорђевић.

Навео је да првенство приликом запошљавања у Србији имају наши грађани.

Тренутно је у Србији, према Ђорђевићевим речима, мање од 10 одсто незапослених, али се чека крај трећег квартала, јер су тада бољи резултати. 

"Нама није циљ да проценат буде нула, то је већ проблем за државу. Најздравије је да буде негде око два-три одсто незапослених. Ми ћемо гледати да у наредним годинама то спустимо", истакао је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво