Србија ће моћи да учествује у размени доказа са истражитељима из читаве Европе

Евроџаст и Србија су потписали Споразум о сарадњи у циљу јачања борбе против прекограничног организованог криминала на Западном Балкану.

Потенцијал за унапређену оперативну и стратешку правосудну сарадњу и размену информација и доказа између Евроџаста и Србије, данас је омогућен потписивањем Споразума о сарадњи, саопштило је Министарство правде.

Споразум су потписали министарка правде Нела Кубуровић и председник Евроџаста Ладислав Хамран.

"Потписивањем споразума са Евроџастом Србија је значајно ојачала своје капацитете у борби против организованог и транснационалног криминала, посебно имајући у виду да криминал и криминалци не познају националне границе. Блиска прекогранична сарадња и делотворна размена информација између надлежних српских органа са колегама из Европе, од суштинског су значаја за ефикасну и одлучну борбу против криминала", истакла је Кубуровићева.

Нагласила је да је управо усвајањем новог Закона о заштити података о личности, као предуслова за закључење овог Споразума, Србија у потпуности усагласила своје законодавство са одговарајућим уредбама и директивама ЕУ у овој области.

Хамран је указао да Србија може да има користи од механизама Евроџаста, који се користе у пракси за сарадњу у кривичном гоњењу у предметима тешког прекограничног криминала.

"Сарадња и узајамно поверење могу довести до успешније борбе против криминала у региону", истакао је Хамран.

Данашњим потписивањем Споразума о сарадњи, Србија ће моћи да учествује у размени података о личности и доказа са тужиоцима и истражитељима из читаве Европе. Споразум такође отвара могућност именовања тужиоца за везу у Евроџасту у блиској будућности ради унапређења сарадње. 

Евроџаст је до сада потписао Споразум о сарадњи са три државе Западног Балкана: са Северном Македонијом (2008), Црном Гором (2016) и Албанијом (2018). Споразум о сарадњи са Албанијом ступио је на снагу почетком овог месеца.

Евроџаст је до сада закључио споразуме о сарадњи са 12 држава.

Свечаном потписивању споразума присуствовали су и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, републички јавни тужилац Загорка Доловац, као и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво