Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца и одавањем почасти страдалима у Великом рату, обележен је Дан примирја у Првом светском рату.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама у 11 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године, на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић положио је венац на Француском војном гробљу у склопу обележавања Дана примирја.

У пратњи Дачића били су француски и немачки амбасадори у Србији, Жан-Луј Фалкони, Томас Шиб, заменик градоначелника Београда Горан Весић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Фалкони је навео и да је Србија платила високу цену током Првог светског рата и да је претрпела велике губитке, а да данас доприноси међународној безбедности учествујући у операцијама у очувању мира.

"Ми то не заборављамо", поручио је амбасадор Француске.

Пре почетка полагања венаца, интониране су химне Француске и Србије, али и песма "Креће се лађа Француска".

Венце и цвеће на Спомен-костурницу браниоцима Београда положили министар за рад Зоран Ђорђевић и представници Војске, дипломатског кора, а одржан је и пригодан уметнички програм.

Министар Ђорђевић рекао је да је рат највеће зло и подсетио да је у Првом светском рату у Србији погинуло између 1,1 и 1,3 милиона људи.

"Данас одајемо почаст онима који су дали живот за слободу наше Србије", нагласио је Ђорђевић.

Поручио је да је важно сетити се да се Србија "увек борила на правој страни и да ће се увек борити на правој страни".

Положивши венац на Спомен-костурницу руских војника на београдском Новом гробљу, руски амбасадор Александар Боцан-Харченко рекао је да сви споменици палим борцима, шаљу поруку да смо "дужни да водимо рачуна о поукама Првог светског рата, као и о свим ратовима у Европи и у свету". 

Почаст погинулима за слободу отаџбине код Споменика незнаном јунаку на Авали одао је генерални секретар председника Никола Селаковић. 

У спомен-књигу Селаковић је уписао: "Голгота Великог рата и ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као и најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас, када се Србија уздиже, гради и јача, ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна вам слава, бесмртни јунаци."

У четири општине на северу Космета јутрос су осванули билборди и плакати са којих је, у знак Дана примирја, упућена захвалност за 1.300.000 Срба који су за слободу у Првом светском рату платили највећу цену и положили свој живот.

Уз љубичасти цвет, наталијину рамонду, исписано је "1.300.000 имена у једном – вечна слава и хвала".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво