Боцан-Харченко: Дужни смо да памтимо поуке из Првог светског рата

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко нагласио је да Спомен-костурница руских војника, али и сви споменици палим борцима, шаљу поруку да смо "дужни да водимо рачуна о поукама Првог светског рата, као и о свим ратовима у Европи и у свету".

Парастосом и полагањем венаца на Спомен-костурницу руских војника на Новом гробљу, обележен је Дан примирја у Првом светском рату.

"Морамо водити рачуна да сарађујемо на најбољи начин. Ми, тадашњи савезници и тадашњи непријатељи, сада смо партнери. Морамо да постанемо још бољи партнери и да чувамо крхки мир у Европи, да водимо рачуна и да памтимо да је тешко успоставити стабилност, а да се она може брзо срушити", навео је Боцан-Харченко.

Истакао је да Србија није заборавила Русе погинуле у Првом светском рату и навео да је споменик на Новом гробљу највећи у Европи и да чува сећање и памћење на руске војнике, јунаке, који су погинули на Солунском фронту у Македонији и током одбране Београда.

"Они су штитили Србију и Русију достојанствено и племенито су испуњавали своје савезничке обавезе. Исто тако овај споменик је доказ, симбол неотуђивих веза између Русије и Србије, руског и српског народа. Чим је рат избио Русија и руски људи, без икаквог размишљања, одмах су кренули у рат бранећи Србију", подсетио је руски амбасадор.

Указао је и на поузнату изреку руског руководства у то време "нећемо враћати мач у корице док не ослободимо браћу Србе, Србију, најмлађег и најомиљенијег члана словенске породице".

Један припадник Коњичко-гардијске јединице, који је највероватније обележен на споменику, умирући у Србији рекао је да умире у својој отаџбини, мислећи да су у тешкој ситуацији Русија и Србија неотуђиве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи