Радници ГСП-а броје путнике, стигли први резултати

Поново се броје путници у градском превозу. Према последњим подацима, најоптерећеније линије су биле 95 и 23. Контрола је овог пута почела на стајалиштима линија које иду ка ужем центру града.

У возилима ГСП-а и на појединим стајалиштима у Београду броје се и анкетирају путници. Већ неколико дана радници Секретаријата за јавни превоз и ГСП-а, са легитимацијама, евидентирају сваки улазак и излазак на стајалиштима.

Анкетари узимају податке о томе шта желе путници, да ли би и шта би мењали и које линије најчешће користе. Када се прикупе и обраде подаци, почеће израда студије, која треба да покаже хоће ли бити измена у саобраћају и реду вожње.

Такође, знаће се прецизније колико путника користи јавни превоз.

"Бројања су неопходна да бисте знали како функционише систем. Да ли је увек неопходно радити систематско бројање путника на целокупној мрежи линија – није, али је пожељно у одређеним временским периодима радити контролна бројања на деловима мреже, ако има индикација да је дошло до поремећаја", објашњава професор Саобраћајног факултета Пеђа Живановић.

Како изгледа бројање путника у шпицу, у препуним возилима и на стајалиштима где од гужве понекад не може да се прође, није баш најјасније.

У сваком случају, путници ће се бројати од првих јутарњих полазака до 24 сата, а анкетирати од седам до 19 часова. Живановић истиче да је то једна од најпрецизнијих метода мерења.

"Бројачи морају провести цео дан у возилу али то је једна од најпрецизнијих метода и поузданост бројања са добро обученим истраживачима је виша и од модернијих технолошких направа које могу да броје путнике", рекао је Живановић.

Појашњава да истраживачи стоје поред сваких врата аутобуса и раде од првог поласка аутобуса, до краја радног времена.

Контрола бројања путника почела је прво на стајалиштима линија јавног превоза које иду ка ужем центру Београда.

На основу анализе података донеће се одлука о продужавању или скраћењу појединих линија, а размишља се и о увођењу додатног броја возила, што је већ урађено на аутобуским линијама 77 и 79.

Како тврде надлежни, бројање обављају запослени Секретаријата за јавни превоз и ГСП-а, тако да то не захтева додатне трошкове.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво