Српски студенти дочекали премијерку у Шангају, добили позив да се врате

Премијерка Србије Ана Брнабић одржала је у Кини предавање студентима Ђаотонг универзитета међу којима је била и група српских студената који студирају на другом по значају шангајском универзитету.

Ана Брнабић је на предавању говорила о односима Србије и Кине, српској економији, изазовима са којима се тренутно суочава и тежњама да постане лидер у иновационим технологијама.

Лекција о Србији пажљиво се слушала на Универзитету који школује студенте више од века. Чак и међу групом са предзнањем из те области.

Премијерки су узвратили лекцијом о студирању у Кини.

Студенти су објаснили да за студирање на Ђаотонг универзитету није неопходно знање кинеског језика, већ само енглеског, иако студенти могу изабрати и студијске програме на кинеском.

Премијерка је истакла да Влада Србије младе жели да врати у земљу. Зато је, поред осталог, фирме које их запошљавају ослободила плаћања 70 одсто пореза и доприноса.

"Причали смо са америчким и немачким компанијама које желе да врате наше љдуе из иностранства јер им требају добри људи који знају језике, који су студирали у иностранству и желе да се врате. Покушавамо то заједно да урадимо", истакла је Брнабићева.

Српски студенти су поручили да планирају и једва чекају да се врате у своју земљу. Неки неће тако брзо назад, јер су тек на почетку основних студија.

О стилу живота различито мисле, али јединствено о томе на шта су се најтеже навикли.

"На храну сам се дефинитивно најтеже навикао, пре свега зато што је љута. Нису зачини проблем, већ љутина на коју ми нисмо навикли", каже студент мастер програма медија Милан Кузмановић.

Наглашавају да су услови за студирање одлични. 

"Све што је потребно имате у кампусу, од мензе, теретане, библиотеке са свом дигитализацијом", истиче студенткиња мастер програма међународних односа Катарина Радовић.

На другом по значају шангајском Универзитету школује се двадесетак наших студената, на основним и мастер програмима.

број коментара 0 Пошаљи коментар