Брнабићева српским студентима у Шангају: Треба нам ваша помоћ

Премијерка Србије Ана Брнабић данас је, у оквиру посете Кини, одржала предавање студентима Шангајског Ђаотонг универзитета, другог по величини у Шангају, основаног 1896. године. Студентима из Србије рекла је да је земљи потребна њихова помоћ.

Ана Брнабић је студентима, међу којима је било кинеских, али и српских који су изабрали Шангај и Ђаотонг универзитет за своје усавршавање, говорила о односима Србије и Кине и представила им нашу земљу која настоји да постане један од лидера у развоју иновационих технологија.

Студентима је било омогућено да премијерки постављају питања. Једног од њих, Душана, занимало је како би премијерка оценила знање грађана Србије о механизму сарадње "Појас и пут" и на који начин студенти могу допринети даљој сарадњи две земље.

Брнабићева је изразила задовољство што види студенте из Србије у Кини, на Универзитету Ђаотонг, због чега је, како је рекла, веома поносна.

"Надам се да ћете се вратити у Србију, након студија. Треба нам ваша помоћ", поручила им је Брнабићева.

Према њеним речима, грађани Србије знају много о кинеским инвестицијама у нашој земљи и подршци коју нам пружа Кина, као један од највећих пријатеља Србије.

У прилог томе, навела је да је први инфраструктурни пројекат у оквиру сарадње "Појас и пут" изградња Пупиновог моста у Београду, као и да су део важног међународног коридора, Коридора 11, заједно градиле српске и кинеске фирме, уз значајне кинеске инвестиције у Србији.

"Све ове ствари су приметне у Србији", рекла је Брнабићева.

О сарадњи Кине са Србијом и Западном Европом 

Навела је да Србија понекад трпи критике због блиске сарадње са Кином, а налази се на ЕУ путу, али је истакла да је чак 90 одсто кинеских инвестиција у Европи, заправо – у Западној Европи.

У свом обраћању, Ана Брнабић је изразила задовољство што је кинески председник Си Ђинпинг на отварању Сајма извоза у Кини  истакао да та земља остаје отворена за сарадњу са свим земљама света, што је, каже, права порука у време када свет постаје све комплекснији и када се, дешавају протекционизам и трговиснки ратови, уместо да се инсистира на комуникацији, сарадњи и отворености на добробит свих.

Посебно је истакла да јој је драго што је и француски председник Емануел Макрон, који је један од кључних људи у Европској унији, говорио о значају сарадње Кине и Уније, што је, додала је, добра вест за Европу, али и за цео свет.

Брнабићева је рекла да Србија није чланица ЕУ, али да је у процесу приступања Унији, а истовремено је веома близак пријатељ и партнер Кини, на шта је наша земља поносна.

"Мања смо земља, имамо мање становника, ресурса, али делимо исте вредности, а то су отвореност, спремност за сарадњу са свима партнерима, из Европе, Азије, Африке. Делимо визију председника Сија да је једини пут и начин да свет напредује у сарадњи", рекла је Брнабићева.

Србија има највише потписаних уговора 

Премијерка је посебно истакла учешће Србије у механизму "17 + 1", односно сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, као и то да је Србија земља са највише потписаних уговора са Кином, од свих 17 партнера.

"То значи да смо се позиционирали као један о кључних играча у иницијативи 'Појас и пут'", подвукла је Брнабићева.

Када је реч о ситуацији у Србији, Ана Брнабић је рекла да је пре шест година земља била неколико корака до банкрота, у тешкој економској ситуацији, а да су у међувремену спроведене тешке реформе, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, који је велики пријатељ Кине.

"Зато данас имамо другачију Србију", додала је премијерка.

Трансформација заснована на знању 

Како је навела, након финансијске консолидације, главни изазов Владе на чијем је челу је трансформација ка економији заснованој на знању и иновацијама.

"Зато Србија улаже много у дигитализацију образовања, јавне управе и економије", додала је Брнабићева.

Како је рекла, реформа образовног система је потребна да би се млади оспособили за послове који их чекају у будућности, а који данас можда чак и не постоје, а уз дигитализацију образовања млади се уче како да мисле логички и да решавају проблеме.

Истакла је да Србија улаже у стартап компаније, развој иновација и научна истраживања, и навела да ће до краја мандата Владе коју води Србија имати три научно-технолошка парка.

За развој иновација и стартап фирми, Влада је увела и пореске олакшице, додала је она.

Питање кинеског студента 

На питање кинеског студента о сарадњи Србије и Кине, Брнабићева је рекла да две земље имају стратешко партнерство, да Србија подржава политику једне Кине, док Кина подржава територијални интегритет Србије и јак је партнер који Србију подржава у међународној арени, пре свега у Уједињеним нацијама.

Подсетила је да кинески партнери раде на изградњи путева и пруга у Србији, а посебно је подсетила да је кинески "Хбис", преузимањем смедеревске "Железаре", једне од најважнијих српских компанија, спасао челичану и сачувао више хиљада радних места.

Приметила је да је на отварању Сајма, премијер Грчке Киријакос Мицотакис рекао да је Грчка имала веома тежак период економске кризе, а да је после консолидације и након што је њихов раст почео да напредује, Кина била та која је међу првима инвестирала у тој земљи.

Кина увек спремна да подржи Србију, додала је Брнабићева, не само када је добро већ у тежим временима.

"Лако је бити пријатељ када је добро, прави пријатељ је са вама када је тешко. Ми очекујемо продубљивање сарадње, у области информационих технологија Србија може много да научи", рекла је Брнабићева.

На крају предавања, премијерка је на поклон од ректора добила монографију Универзитета, а она је узвратила сликом наиве из Ковачице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво