Има наде за шарана из Баранде

У Србији се, у петнаест хиљада хектара рибњака, годишње производи петнаест хиљада тона риба. Недовољно за домаћу потрошњу, па се две трећине потребне рибе увози.

Рибњак у Баранди, не тако давно, убрајао се међу највеће  произвођаче шарана у овом делу Европе. Због бројних проблема, последњих година је готово затворен. После приватизације и безмало целе деценије, ове јесени је почео излов.

"Са изловом смо кренули, очекујемо принос ове године до десет вагона, односно стотину тона, у току нам је реконструкција једанаест објеката, тотална реконструкција и стављање у погон", рекао је ветеринар Зоран Мажић.

И поред свих проблема у рибарству, последњих година у Војводини се бележи права експанзија малих рибњака. Један такав подигнут је у Ечки поред Зрењанина, на површини од четрнаест хектара. Ове јесени очекује се и први излов.

"Видео сам да је Србија огромни увозник рибе, тако да сам видио своју шансу са слатинастим подручјима, јер је држава Србија у то време давала могућност да се на свим слатинастим подручјима граде рибњаци", каже Драган Челебић из Ечке.

Покрајинска влада је у протекле три године инвестирала око 120 милиона динара у развој рибарства.

"За ту вредност реконструисано је око две стотине четрдесет рибњака и изграђено нових на око тридесет хектара,  са овом мером субвенција наставићемо и наредне године", каже Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

У Војводини је и даље неискоришћено на хиљаде хектара слатинастог земљишта идеалног за рибњаке.

"Мислим да би требало у наредном периоду од површина државног земљишта које се не може користити за ратарску производњу издвојити површине које би наменили за линију рибарства и у том погледу уз знатно веће субвенције", каже Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета у Новом Саду.

За подизање једног хектара рибњака потребно је око педесет хиљада евра, али стручњаци тврде да се уложена средства врате за пет година.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. нов 2019, 06:37) - Dr.Top [нерегистровани]

Ima nade za šarana

Za šarana nade nema. Završiće na trpezi.