Тест за паушалце на поправном, пореске олакшице од јануара

Влада је, излазећи у сусрет предузетницима, изменила Предлог закона о порезу на доходак грађана који уводи тест провере самосталности у раду. И даље је остало да паушалац, ако испуњава пет од девет ставки теста, не може остати у том статусу. Највећа опасност претила је предузетницима у ИТ сектору.

Као књиговођа чији су клијенти искључиво паушалци, а 90 одсто њих из ИТ сектора, Милан нам је, после прве верзије измена закона, рекао да петина њих одмах може да затвори фирму, а остали да преиспитају пролазе ли тест. Сада је другачије.

"Ја веријем да ће проценат бити драстично смањен, највише рецимо они који раде директно са иностранством, ако немају неки рестриктивнији уговор са страним клијентом, без проблема ће моћи да остану у истом статусу", рекао је Милан Трбојевић, власник агенције "Књишки мољац".

За њих је највећи проблем била ставка да им налогодавац не може уговором бранити сарадњу са другима, сада та забрана важи само за директну конкуренцију.

Елиминишући критеријуми попут коришћења материјала наручиоца посла и његово руковођење процесом рада, остали су, али су уз још неке другачије груписани, тако да је могућност да се од девет прође неопходних пет ставки теста сада далеко већа.

И сама примена тог дела закона померена је за 1. март идуће године. У последњим изменама водило се рачуна и о томе да инспекције не добију превелика овлашћења.

"Циљ је суштински да имамо што јасније и прегледније норме, које ће бити примењиве и које ће олакшати да овај поступак прође што брже и ефикасније", рекла је Славица Савичић, државни секретар Министарства финансија.

Пореске олакшице важиће од 1. јануара, на њих има право послодавац који запосли бившег паушалца и сваког ко је био незапослен током ове и до априла идуће године.

"Уведеним пореским олакшицама, укупан приход државе биће мањи за 3,2 милијарде динара, што ће утицати на укупан резултат – 2,4 милијарде динара ће бити негативан, али с обзиром на то да се ради о подстицају у смислу запошљавања – ова мера се сматра оправданом", каже Наташа Тодоровић из Удружења пореских саветника Србије.

Са том врстом рачунице држава још није изашла, али очекује да уз нову меру запосли 5.000 људи.

Послодавци који их ангажују у наредне три године биће ослобођени и до 70 одсто пореза на зарду, а у првој години уопште неће плаћати доприносе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво