Одговор професора студентима: Одлагање одлуке о докторату Малог законска обавеза

Одлагања рока за доношење одлуке о докторату Синише Малог је законска обавеза а не одлука Универзитета или ректорке, наводи се у саoпштењу покретача иницијативе "105 од 5 милиона" Филозофског факултета у Београду. Уместо постављања захтева и ултиматума професорима, позивамо студенте и академску јавност на сарадњу и заједништво, истиче се у саопштењу.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић јуче је саопштила да је рок за одлуку о докторату Синише Малог продужен до 22. новембра 2019. године. Првобитни рок је био 4. новембар.

Незадовољни новонасталом ситуацијом, студенти који су блокирали Ректорат пре месец дана позвали су професоре да се изјасне о продужењу рока.

Први су се огласили професори покретачи иницијативе "105 од 5 милиона" Филозофског факултета у Београду.

"У јулу је Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду, уместо да донесе коначну другостепену одлуку, утврдио да је мишљење Стручне комисије ФОН-а, на основу којег је донета одлука факултетског Наставно-научног већа, непотпуно, нејасно и контрадикторно. Одлука Одбора да се процес врати ФОН-у на поновно одлучивање је, како се испоставило, активирала примену Закона о општем управном поступку због чега смо дужни да сачекамо истек петнаестодневног жалбеног рока", наводи се у саопштењу.

Покретачи иницијативе "105 од 5 милиона" нагласили су да су сигурни да до превида није дошло ректоркином кривицом.

"Разлоге превида је у овом тренутку тешко идентификовати, али који год да су, забрињавајући су. У сваком случају, ректоркино извињење због непланираног пролонгирања рока за доношење коначне одлуке је несумњиво право освежење за друштво огрезло у дискурсу мржње, нетолеранције и нетрпељивости", наводи се у одговору студентима.

Покретачи иницијативе "105 од 5 милиона" Филозофског факултета нагласили су и да је пролонгирање рока за доношење коначне одлуке о предмету оспорене докторске дисертације Синише Малог неопходно ради очувања регуларности процедуре.

"Уместо постављања захтева и ултиматума професорима, позивамо студенте и академску јавност на сарадњу и заједништво, пошто само на тај начин можемо да сачувамо достојанство и углед Универзитета", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво