Професионални возач мора да има квалификациону картицу

Последњих десетак дана више стотина деце није отишло на екскурзију јер је хиљаду аутобуса искључено из саобраћаја зато што возачи немају квалификационе картице. На поседовање таквих картица их обавезује Закон о безбедности саобраћаја, који је на снази од децембра прошле године, али је рок његове пуне примене тек 29. децембар ове године.

Издавање квалификационе картице кошта 6.000 динара. Формална је јер не подразумева никакво полагање испита. Сада је поседује само 10 до 15 одсто возача. Остали су у процесу добијање лиценце. 

"Имамо технички проблем, институције које би требало да обезбеде те формуларе а то су Ковница новца и АМСС који је добио овлашћење да прикупља захтеве, нису у могућности да у кратком року одговоре на захтеве које подносе возачи", каже директор ЈУТЕ Александар Сеничић.

Велики превозници који имају више стотина возача, поднели су групни захтев за издавање квалификационих картица, али на њих чекају месецима. Нису сматрали да је то велики проблем будући да је рок пуне примене закона о безбедности саобраћаја крај децембра.

"Оно што је наш апел је да се прихвате потврде да су поднети захтеви за сертификацију, да бисмо могли да одрадимо овај период јесени, јер квалификациона картица никако не утиче на безбедност деце", каже Драгоје Зекавица, председник Одбора за ђачка и омладинска путовања.

МУП Србије саопштава да је Законом о безбедности саобраћаја прописано да професионални возач мора да има квалификациону картицу и да ниједан правилник не може да одложи примену тог закона.

Док надлежни не нађу заједничи језик, штету трпе превозници, хотелијери и агенције, а родитељи и деца, која се месецима радују одласку на екскурзију су разочарани.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво