Велики школски час у Шумарицама

Србија обележава Дан сећања на жртве у Другом светском рату и 78-годишњицу масовног стрељања цивила, међу њима и ђака и професора, у крагујевачким Шумарицама. У знак сећања, и ове године одржан је Велики школски час.

Уз подсећање на један од највећих злочина у историји човечанства, из Шумарица су и ове године послате поруке мира и толеранције и апел читавом свету да се овакав злочин више нигде и никада не понови.

Крај споменика "Прекинут лет", познатијег као V-3, хиљаде грађана из земље и иностранства на јединственом часу историје сећања и опомене.

На јединственој антиратној манифестацији изведена је поема "Гласови из Шуме" Александра Шурбатовића.

"Поука из шуме је поука о једном великом злочину, који никада више не сме да се понови. Ако будемо схватили тај злочин на начин који би, по мом мишљењу требало да се схвати, надам се да ће у најбољем случају то допринети бар мало једној већој, широј слици, да се тај злочин никада више не понови", истакао је Александар Шурбатовић, сценариста и редитељ поеме.

Крај хумки стрељаних венце су положили: делегација крагујевачке Гимназије, у име председника Србије Александра Вучића - Никола Селаковић, амбасадори Немаче и других земаља, министри у Влади Србије.

Молебан за око 3.000 крагујевачих мученика, служило је свештенство Шумадијске епархије.

"Ово је свакако место и догађај, који обележавајући 21. октобра сваке године, показујемо да гајимо културу незаборава, и да та култура одржава нас. Јер, онога тренутка када Срби забораве Шумарице и Крагујевац, 21.октобра 41.године, неће више ни они сами постојати", сматра генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

Повод за злочин у Крагујевцу, били су немачки губици на путу Крагујевац-Горњи Милановац. За убијеног немачког војника, стрељано је 100 цивила, за рањеног, педесет мушкараца. Најмлади, Драгиша Николић, имао је 11 година.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво