Враћа се сјај ужичког Старог града

На путу ка мору и планинама, туристи свакодневно само пролазе крај зидина ужичког Старог града. Жеља и намера Ужичана је да их доведу на тврђаву која ће у наредним годинама вратити део свог некадашњег сјаја и изгледа.

Ужички Стари град, средњовековна тврђава смештена на каменој хриди изнад реке Ђетиње, за војске столећима тешко освојива, одувек је будила знатижељу путника који су крај ње проходили.

Век и по пошто је вољом великих сила срушен и осуђен на заборав,  Стари град очекује обнова и то најпре горњег, највишег дела.

"Реконструкцијом најстаријег дела ужичког града, који је из друге половине 14. века и који је припадао великом магнату српског царства Николи Алтомановићу, почиње реконструкција и ревитализација ове тврђаве", каже Марко Поповић из Института за археологију.

Као основ за обнову, биће коришћена документација из 1737. године из бечких архива, када је град још био целовит.

Обнова горњег града подразумева обнову зидова тврђаве и главне куле која је по свом положају доминирала и тврђавом и околином.

У следећим фазама предвиђена је конзервација средњег и доњег града и истраживање водене куле, а уз то и градња пешачког моста који би подножје града повезао са Златиборским путем.

"Верујемо да ћемо током наредне године обезбедити новац и услове за почетак радова на пешачком мосту дугом 113 метара који је и сам атракција", истиче градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Средства за обнову тврђаве обезбедили су министарства туризма и културе и Град Ужице.

Чека се још да стигну неимари и почне градња куле и бедема, а по завршетку да што чешће свраћају и туристи који сада Стари град виде тек издалека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво