Сећање на ослободиоце Београда

Поводом 75-годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату данас је на Гробљу ослободилаца Београда одржана централна манифестација обележавања. Положени венци на споменик на Авали. Постављена спомен-плоча Црвеноармејцима на Тргу републике. Откривена табла првоборцу Јагошу Жарићу у истоименој улици на општини Вождовац.

Током манифестације, коју је предводио министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, одате су државне и војне почасти и положени венци настрадалима у борби за слободну престоницу Србије.

Министар Ђорђевић открио је таблу са именом Јагоша Жарића у истоименој улици на општини Вождовац.

Ђорђевић је указао да је данашња прилика да се отвори улица која је добила назив по једном хероју прилика да се сетимо неких људи који су својим личним примером показали како и на који начин треба да се бори за своју земљу. 

Захвалио је породици Јагоша Жарића на позиву да дође и да свечано отвори улицу, као и Граду Београду који је показао разумевање и једној од улица дао име по таквом хероју.

"Верујем да ће таквих примера убудуће бити још више", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је прошло 75. година од када су хероји дали своје животе како би престоница Србије и цела земља била ослобођена од нацистичког окупатора.

"Верујем да ће сећање на све оне који су дали животе, не само у Другом светском рату, већ и у Првом светском рату и ратовима деведесетих, добити другачију димензију, јер нам је жеља да то сећање на њих буде опомена свима нама и будућим генерацијама да не смемо да дозволимо да се такве ствари дешавају нашој земљи", навео је министар.

Осим министра, венце су положили и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници амбасада Русије, Белорусије, Украјине и Казахстана, као и представници Војске Србије, СУБНОР-а и грађани. 

Радојичић: Слободарски дух је увек красио Београд

Градоначелник Радојичић је навео да иако је прошло 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату још увек се сећамо дивних људи који су дали своје животе за слободу коју данас имамо.

Подсетио је да је око 3.000 наших бораца погинуло, као и око 1.000 бораца Црвене армије.

Указао је на то да је важно да се сећамо тих догађаја и због наших предака и свих оних који су дали своје животе, али и због будућих генерација.

"Сведоци смо тренутка да покушавају да се историја прекроји и да полуистинама чињенице се промене. Ово је начин да се боримо и против тога и против свих тих злих сила које на тај начин остављају простора да се тако страшне и ужасне ствари евентуално могу поново догодити", рекао је Радојичић.

Додао је да је важно да се као народ сећамо свих догађаја у историји и да шаљемо поруку свима да је српски народ слободољубив народ и да је Београд слободољубив град и да ћемо се увек борити за слободу.

Представници града Београда, хора "Александров" и Руског дома положили су венце у парку Александров и одали почаст настрадалим члановима овог ансамбла.

У име града венац су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначлника Андреја Младеновић.

Никола Никодијевић је том приликом навео да у бурној и богатој историји Београда постоји пуно важних и различитих догађаја, али да је свакако 20. октобар један од најважнијих датума и датум на који смо најпоноснији.

Изразио је задовољство што држава поново на достојанствен начин, бројним манифестацијама, обележава Дан ослобођења Београда, наводећи да смо се у једном делу своје историје стидели да кажемо да смо били на страни победника и антифашисти.

Горан Весић је истакао да је Београд, осим што је захвалан Црвеној армији на помоћи приликом ослобођења нашег града пре 75 година, јединствен у свету јер једини има Парк Александров као и посебну везу са овим чувеним ансамблом.

Руководилац ансамбла "Александров" Генадиј Сачењук изразио је задовољство што се данас налази у Београду, али истакао и да то за њих значи и велику одговорност.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали.

"На Споменику маршалу Бирјузову и генералу Жданову на Авали, одајемо пошту херојима Совјетског Савеза и херојима који су ослободили Београд", истакао је Младеновић.

На Тргу Републике, на месту где је 1944. године сахрањено 940 црвеноармејаца који су животе дали у борби за ослобођење Београда, постављена je спомен-плоча у граниту која ће облежавати место где су они били сахрањени.

Данас ће на Тргу Републике у 18 сати бити одржан концерт на коме ће Симфонијски оркестар и хор РТС-а, под диригентском палицом Бојана Суђића, извести пригодни програм композиција с војничким карактером.

У случају лошег времена, концерт ће бити одржан у Народном позоришту.

Ослобођење Београда у Другом светском рату обележено је и меморијалним дефилеом "Победа слободе", током којег се од хотела "Москва" на Теразијама до палате "Албанија" са војног камиона пуштала радио-драма "Слободни Београд". 

Београд прославља Дан ослобођења у другом светском рату. Офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација града. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара