Дефиле питомаца Војне академије и потомака ослободилаца Београда

Ослобођење Београда у Другом светском рату данас је обележено и меморијалним дефилеом "Победа слободе", током којег се од хотела "Москва" на Теразијама до палате "Албанија" са војног камиона пуштала радио-драма "Слободни Београд".

Почасни вод питомаца Војне академије Војске Србије формирао је колону у којој су били заменик градоначелника Горан Весић, други представници Града, Министарства одбране, СУБНОР-а, као и бројни грађани.

Тридесет дипломаца носило је реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда, а потомци оних који су животе дали за ослобођење Београда пре 75 година носили су и слике својих славних предака.

Радио драма "Слободни Београд", која је пуштана са војног камиона током дефилеа настала је по тексту Милована Витезовића, у режији Владимира Путника, представља реконструкцију ослобађања престонице Србије, у којој се осим радио станице Москва и Лондон, јавља и Радио Београд.

У драми је коришћен документарни радио материјал, а сцене су написане према успоменама партизанске докторке Саше Божовић, партизанке Дане Милошевић и према књигама "Разговори Александра Саше Ненадовића са генерал-лајтнантом Кочом Поповићем" и "Успомене генерала Пеке Дапчевића".

Весић: Сећањем указујемо колико је важна слобода

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је у изјави за медије да Град Београд шесту годину заредом с поносом организује меморијални дефиле "Марш победника", сећајући се тако свих оних који су дали своје животе у ослобађању Београда у Другом светском рату.

Подсетио је на обнављање обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату од 2014. године, наводећи да је одлуком Скупштине града Београда ове године озваничена манифестација "Дани победе", којом су обједињени датуми ослобођења главног града у два светска рата.

"Подсећамо се догађаја из наше историје, јер сећањем на оне који су дали животе себи указујемо на то колико је важна слобода и колико треба да је чувамо. Посебност обележавања 'Дана слободе' јесте то што је у школама један час посвећен важним датумима наше историје, 20. октобру и 1. новембру, како би деца научила шта се све дешавало у прошлости и какве смо све жртве дали да бисмо данас били слободни", рекао је Весић.

У име Града Београда, догађају су, између осталих, присуствовали заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Марко Стојчић и члан Градског већа Фадил Еминовић.

По завршетку меморијалног дефилеа, на Тргу Републике, руски национални ансамбл "Александров" одржао је концерт поводом 75 година од ослобађања Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи