Београд обележава 75. година ослобођења

Београд низом манифестација обележава 75. годишњицу ослобођења у Другом светском рату.

Након вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути својим совјетским савезницима ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео девастацију изузетно великог обима.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће државну церемонију полагања венаца, уз државне и војне почасти, на Гробљу ослободилаца Београда.

У оквиру Спомен - комплекса гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату, венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана у Републици Србији.

Представници Владе, Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а и наведене дипломате положиће венце и код Споменика страдалим совјетским пилотима, који се налази на Авали, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Манифестација "Дани слободе 2019", којом се обележава ослобођење Београда у Првом и Другом светском рату, почела је 18. октобра и трајаће до 1. новембра.

Манифестација обухвата низ догађаја, међу којима је и меморијални дефиле "Победа слободе" од хотела "Москва" на Теразијама до палате "Албанија", који ће бити одржан данас од 12 сати.

На Тргу Републике, на месту где је 1944. године сахрањено 940 црвеноармејаца који су животе дали у борби за ослобођење Београда, биће постављена спомен-плоча у граниту која ће облежавати место где су они били сахрањени.

Након меморијалног дефилеа, током којег ће се са војног камиона пуштати радио-драма "Слободни Београд" о ослобођењу Београда у Другом светском рату, на Тргу Републике ће у 12.30 бити одржан концерт руског војног ансамбла "Александров".

Данас ће на Тргу Републике у 18 сати бити одржан концерт на коме ће Симфонијски оркестар и хор РТС-а, под диригентском палицом Бојана Суђића, извести пригодни програм композиција с војничким карактером, а у случају лошег времена, концерт ће бити одржан у Народном позоришту.

У сарадњи с Војском Србије, биће први пут изведена Увертира 1812 Петра Чајковског у оргиналном виду, с пуцњима топова, а у прогаму ће бити заступљена дела из земаља свих савезника у Првом светском рату, као и сплет српских војничких маршева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво