Пацијенткиња преминула по добијању анестезије, забрањен рад ординацији

Инспекција Министарства здравља забранила је рад приватној ординацији опште медицине "Др Несторов" у Улици војводе Влаховића 2, у којој је по добијању анестезије преминула пацијенткиња. Како се наводи у решењу, ординацији је рад забрањен зато што је обављала делатност за коју није регистрована и због оглашавања метода и поступака супротних Закону о здравственој заштити.

У ординацију "Др Несторов" пацијенткиња Д. Б. је примљена јуче поподне да би јој се обавила колоноскопија. Уведена је у анестезију из које се није пробудила.

Екипа РТС-а позвала је ординацију на Вождовцу, али нису желели да говоре пред камером и упутили су нас на адвоката Бојана Јечменицу, који их заступа. Он нам је рекао да је пацијенткиња имала 76 година и да је била непокретна.

"Власник ординације ме је звао, по мом савету звао је полицију и Хитну помоћ, обавештен је надлежни тужилац који је наложио да се тело пренесе на Институт за судску медицину где ће бити рађена обдукција самог тела, након тога ћемо имати више информација. Ја се не бих више изјашњавао на ове околности", каже Јечменица.

Ординација "Др Несторов" отворена је у мају 2014. године, а регистрована је као ординација опште медицине. Пацијентима се нуде бројни специјалистички прегледи – колор доплер, ултразвучни прегледи, а могу да се ураде и гастроскопија и колоноскопија. Управо те две интервенције се сада пацијентима нуде по акцијским ценама. Колоноскопију уместо 15.000, треба платити 12.000, плус анестезија која кошта 5.000 динара.

На питање да ли та ординација има лекара анестезиолога који одређује и прописује која доза и која врста анестезије може да се користи, Јечменица каже да је сигуран да има.

"Апсолутно сам сигуран да има, не знам који је то доктор, али апсолутно има", додаје Јечменица.

О трагичном случају обавштено је и Министарство здравља које је упутило инспекцију на терен да утврди све околности.

У међувремену појавиле су се информације да ординација нема дозволу за употребу анестезије, а Јечменица каже да нема те информације.

"Све надлежне државне институције су предузеле одређене кораке у том циљу и док они не заврше своју званичну истрагу, како надлежно тужилаштво тако и Министарство здравља које је колико сам обавештен послало инспекцију на лице места, ја се заиста не бих изјашњавао", наглашава Јечменица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво