Студенти сутра напуштају Ректорат

После 12 дана блокаде, студенти ће ујутру напустити зграду Ректората. То је исход данашњег састанка, након којег је ректорка саопштила да упитност и спорост решавања валидности доктората министра Синише Малог нарушавају углед Универзитета у Београду и затражила од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе коначну одлуку о докторској дисертацији министра финансија.

После више од три сата разговора иза затворених врата уследио је договор - да ректорка до краја дана испуни захтеве студената у протесту. Главни међу њима - да се одреди датум доношења коначне одлуке о валидности доктората Синише Малог. И као одговор ректорке стигао је 4. новембар.

"Тај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује", саопштила је ректорка Иванка Поповић. 

"Позивам све актере у политичком и јавном животу, председника државе, председницу Владе, министре, председницу Скупштине, посланике владајуће већине и све друге стране, на одговорно понашање, уз пуно поштовање аутономије Универзитета у Београду, његових процедура, слободе мишљења и изражавања његових студената и свих запослених", навела је ректорка.

"Ми смо тражили став, интегритет, аутономију, данас смо то и добили. Већ више од пет година надлежни се играју одрицања одговорности и неће да донесу одлуку о плагираном докторату министра Синише Малог", каже Мила Јовановић, студенткиња из Покрета "Један од пет милиона".

Захтев студената је био и да се не ремети наставна година због одржавања Универзијаде. Од ректорке обећање да ће измештеним студентима бити обезбеђен адекватан смештај, без додатних трошкова.

За ублажавање последица одржавања игара најављује и додатни испитни рок. Реакције на договор стижу из Њујорка, од председника Србије Аалександра Вучића.

"Подржавам ту љубав између ректорке и њих, видим да нема никаквих проблема. За ректорку је супер што 15 дана није ушла у своју канцеларију. Живела ректорка, не дамо ректорку. Важно је да је све то договорено, да је све то успело и да су нам очитали лекцију, објаснили су нам", рекао је Вучић.

Студенти су блокаду Ректората почели 13. септембра, на дан обележавања 211 година постојања Универзитета у Београду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво