Жртва мора да има доказе, документовати сваку модрицу

Вештак судске медицине др Ђорђе Алимпијевић каже за РТС да свака модрица мора бити документована и фотографисана како би када отпочне поступак тужилац имао доказ да је жртва насиља. Додаје да насиље почиње увредама, шамарима и да се у неким случајевима заврши убиством.

Др Ђорђе Алимпијевић је гостујући у Београдској хроници навео да је насиље општеприсутно, али да се много чешће говори о насиљу које родитељи или старатељи врше над децом него о вршњачком насиљу. 

"А то вршњачко насиље може бити веома брутално, што нам говори и случај у Новом Кнежевцу", објашњава Алимпијевић.

Истиче да насиље почиње увредама, шамарима и да се у неким случајевима заврши убиством.

"Насиље почиње са неколико шамара, једном модрицом због које нико не оде код лекара, али уколико се та модрица документује, објасни, вежи за случај пребијања, насиља она може да покрене неку друштвену реакцију на нивоу Центра за социјални рад, Тужилаштва, школе која такође има инструменте санкционисања понашања које није у складу са неким нормама", објашњава Алимпијевић.

Додаје да се особе који су жртве насиља тешко одлучују да дођу на преглед код лекара.

"Сви после причају он је био модар, али то једноставно није документовано. Када дођете до поступка ви једноставно морате да имате некакав доказ, нешто што је написано од лекара или фотографисано", објашњава Алимпијевић.

Истиче да су млади поред физичког изложени и психо-физичком насиљу и да жртва подједнако пати.

"Вршњачко насиље у Новом Кнежевцу завршило се гашењем једног младог живота, али исто тако постоје млади људи који пате зато што их у школи бију, зато што су дебели, клемпави, лоше обучени и они из дана у дан пате због тога што им вршњаци лупају чврге. То не мора да буде очигледна примењена сила, али је довољна да та млада особа над којом се врши тај вид насиља пати", поручио је Алимпијевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи