Промовисани најмлађи официри Војске Србије – "част је наша имовина и наслеђе"

У прве официрске чинове промовисано је 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Додељене војничке сабље и парадни бодежи најбољима у класи. Први у рангу Војне академије Стефан Милићевић истакао: "Част је наша имовина и наслеђе". Председник Вучић поручио кадетима да представљају ешалон слободе и суверенитета отаџбине. На церемонији учествовали ловачки авиони и хеликоптери.

12.08 – Налетом ловачког авиона "миг-29" и бацањем шапки у ваздух, уз много осмеха и честитики, завршена је свеченост.  

12.06 – Потпоручници, кадети и окупљени грађани заједно су отпевали песму "Марш на Дрину". 

11.53 – Катарина Божић пева песму "Вила са Кошара" уз пратњу кадеткиња са Војне академије и уметничког ансамбла Станислав Бинички. Глумци учествују у уметничком програму.

11.46 – Почео свечани строј кадета. 

11.44 –  Приказан је и нови хеликоптер Х-145М, а затим су у пару надлетели хеликоптери Ми-17. Летачки програм завршен налетом хеликоптера "гама".

11.40 – Пред свечани дефиле кадета почео је летачки програм. Надлетела су три авиона "миг-29" а затим и три авиона "орао". Уследио је и налет три авиона "супергалеб г4".

11.30 – Председник Србије Александар Вучић поручио је кадетима да поносно и одговорно стоје пред лицем јуначких предана. "Ви сте ешалон слободе и суверенитета отаџбине. Синови и очеви слободе која је друго име за Србију", истакао је председник.  

11.22 – Први и рангу Војне академје Стефан Милићевић одржао је говор. "Част је наша имовина али и наслеђе које ћемо чувати за будуће генерације", поручио је Милићевић. 

11.16 – Најуспешнијим кадетима председник Србије и врховни командант војске доделио је официрске сабље и парадне бодеже. Први у рангу медицинског факултета ВМА је Стефан Спирић, друга је Јелена Обрадовић а трећа потпоручник Марина Радовановић. Први у рангу Војне академије је потпоручник Стефан Милићевић, други је Милош Басарић а трећи је Стефан Рашовић. 

11.13 – Прочитан указ председника Републике о произвођењу кадета у чин потпоручника. 

11.10 – У Војној академији се сади и клија семе будућих успеха и победа, рекао је начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић. Како је навео, за скоро 180 година трајања, академија се мењала и реформисала, упркос проблемима са којима се суретала заједно са читавом Србијом, којој је увек давала најбоље генерације официра. 

11.01 – Заставни вод донео је заставу Кадетске бригаде. На почетку је интонирана химна "Боже правде". 

10.57 – Почела свечаност испред Дома Народне Скупштине. Председник Александар Вучић дошао уз фанфаре. 

Војну академију завршило је 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине, а Медицински факултет ВМА 25 младића и девојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, међу којима и припадница Оружаних снага Намибије.

Већ традиционално, председник Републике Србије уручио је сабље – симболе официрске части, најбољим кадетима Војне академије, а министар одбране доделио је парадне бодеже најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА.

Промоција потпоручника испред Дома Народне скупштине организована је 14. пут, а и ове године обележили су је налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Репрезентативног оркеста Гарде и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".

Свечаности је присуствовало највише државно и војно руководство као и гости из земље и иностранства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара