Како заштитити децу од њихових вршњака

Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић" рекао је за РТС да, када причамо о злостављању и вршњачком насиљу, не може да се каже шта је горе – да ли малтретирање преко друштвених мрежа или физичко насиље, јер је ту танка линија.

Игор Јурић је рекao, гостујући у Београдској хроници, да чланови Фондације обилазе школе сваке недеље, по три-четири школе, и да не постоји школа која нема проблем са вршњачким насиљем.

"Неколико школа је молило да направимо радионице, где би се могло превентивно деловати и ми смо одржали неколико округлих столова. То је генерално наш велики проблем и у наредном периоду сусрешћемо се са последицама", рекао је Јурић.

Истиче да када причамо о злостављању и вршњачком насиљу, не може да се каже шта је горе – да ли малтретирање преко друштвених мрежа или физичко, ту је танка линија.

Рекао је да се неколико случајева, који су започели преко друштвених мрежа, а које је Фондација кроз своје филмове приказивала – завршило трагично јер су нека деца извршила самоубиство.

Између традиционалног и савременог васпитања 

Јурић је рекао да ће једна од тема конференције 27. септембра у Суботици бити суицид код младих и деце. "Чињеница је да смо разапети између традиционалног и оног савременог васпитања", каже он.

"Данас у овом савременом некако само гледамо како ћемо заштитити децу и шта треба све да радимо са децом са једне стране, а они не виде последице", каже Јурић.

Према његовим речима, велики проблем је оно што је директор школе из Барајева поменуо – не можемо да кривимо децу и да се питамо: зашто се ово дешава и због чега је вршњачко насиље у експанзији и да сада забрањујемо и санкционишемо неке ствари, а са друге стране, нудимо у два сата после подне насиље које није кажњиво.

"То је нешто што нудимо и деца се на то угледају, гледају неке вредности и са тим се поистовећују и виде – па ако то неко ради у јавном животу на јавним националним телевизијама, зашто ја не бих то радио у школи", каже Јурић.

То је последица онога што ми одрасли њима пружамо и док ми одрасли не почнемо себе да мењамо и конректно не мењамо наш систем, не можемо да очекујемо да се деца мењају, истакао је Јурић.

На радионице долазе родитељи деце која нису проблематична, а они родитељи чија деца јесу проблематична не долазе. "Они неће да дођу из неколико разлога – можда их то не интересује, можда што схвартају да имају проблем а неће да га поделе са околином или су уплашени", каже Јурић. 

Претње смрћу преко друштвених мрежа 

Постоје претње смрћу преко друштвених мрежа између деце. Деца то често користе, заказују разне туче и проблем је што полиција не може да реагује, каже он.

"Али друга је ствар што не реагују друге службе које имају право и обавезе да раде. Нема довољно капацитета", истакао је Јурић.

Испричао је да је био у Загребу на поликлиници која се бави насиљем над децом. "Причали смо како би било да код нас то заживи, а у Војводини постоје два дечја неуропсихијатра", рекао је Јурић.

Говорећи о човеку који је ухапшен јер му је претио смрћу преко друштвених мрежа, Јурић каже да му прећено шест месеци. Није о томе много говорио да би избегао публицитет.

"У последњих месец дана почела је претња породици и то је постало нешто што ме је забринуло, а обични људи имају велики проблем", закључио је Јурић.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво