Које новине чекају ђаке и наставнике

Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже за РТС да се наставља реформа чија је суштина у изменама наставног плана и програма. Истиче да су неке од новина једносменска настава у неким школама, нови програми за други и шести разред, дигиталне учионице.

Сви ученици првог разреда у Србији имаће дигиталне наставне садржаје и учиће по новом наставном програму, навела је гостујући у Јутарњем дневнику Весна Недељковић.

"Ђаци прваци уче по новом наставном плану и програму који је уведен још прошле године, али то је та реформисана генерција. Оно што је важно за њих је то да ће сви прваци у Србији имати дигиталне наставне садржаје", наводи Недељковићева.

Када је у питању други, пети и шести разред то је такозвани пројекат "Петсто повезаних школа", објаснила је Недељковићева и додала да ће и у њима сви ученици имати дигиталне садржаје. 

"Ученици другог и шестог разреда по први пут уче потпуно нове садржаје, дакле – сукцесивно уводимо реформисане наставне садржаје", објашњава помоћница министра. 

Додаје да су у 500 школа испуњени услови за такву наставу. 

"Први услов је био да се обезбеди интернет, други је рачунарска опрема, а онда наставни садржај. У 500 школа у Србију апсолутно је све ово задовољено и у том смислу имаће савремену наставу у потпуности", објашњава Недељковићева.

Очекује да ће се ти услови испунити и у другим школама у току године.

"Тако да очекујемо да наредне године свих 1270 школа буде заправа као ових 500", наводи помоћница министра.

Поручује да се реформе врше како би били задовољнији и наставници и ученици и родитељи.

Говорећи о малој матури наводи да се увелико ради на преобликовању.

"У питању је комбиновани тест који сасвим сигурно неће изгледати као до сада. Ми имао два предлога, а министар још увек није изашао са коначним решењем. Све то радимо у нади да ће деци бити лакше, да ће бити технички лакше реализовати и да ће завршни испит коначно сви доживети као државни озбиљни задатак који смо у обавези сви да спроведемо достојанствен начин да олакшамо а  никако да отежамо ђацима и родитељима", поручује помоћница министра.

У основним и средњим школама у Србији почела је нова школска година. Више од 800.000 ученика враћа се у клупе. У први разред полази око 70.000 ђака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара