Почео са радом интегрисани прелаз Прешево–Табановце

Председници влада Србије и Северне Македоније, Ана Брнабић и Зоран Заев, званично су означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце између две земље. Ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану, поручила је Брнабићева.

Од данас ће први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије, Прешево–Табановце на Коридору 10, заједно у истој "канцеларији" радити цариници и полицајци из Србије и Северне Македоније.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево–Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Зоран Заев је рекао да је отварање интегрисаног прелаза Прешево–Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније.

Навео је да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра.

Успостављањем интегрисаног прелаза Прешево–Табановце, каже Заев, биће убрзан проток робе и људи, а чекање на граници ће се смањити за пола, а биће скраћено и време за царинске поступке.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да ауто-пут, који води ка прелазу Прешево, не би имао ту вредност да данас није реализован договор о интегрисаном граничном прелазу.

"Ауто-пут не служи ничему ако немате људе који се на њему возе, и робу и економије коју повезује. Србија и Северна Македонија одлуком стварања интегрисаног прелаза донеле су велику одлуку за регион без баријера", рекао је Чадеж.

Обраћајући се окупљенима на граничном прелазу, премијерка Ана Брнабић је рекла да је ово у сваком смислу посебан дан.

"Ово је први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе. У нашем региону ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану. Али, потребна је и политичка храброст и визија, да гледамо у будућност, да не будемо фокусирани на кратковиде популистичке политике", рекла је Брнабићева. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво