Брнабић: Одлука Приштине уздрмала регионалне споразуме

Ана Брнабић је позвала земље у региону да, док је ЦЕФТА суспендована, успоставе билатералне споразуме, као што је Београд постигао са Скопљем.

Премијерка Србије Ана Брнабић је након отварања интегрисаног прелаза Прешево–Табановце рекла да је то први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе.

"Ово је први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе. У нашем региону ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану. Али, потребна је и политичка храброст и визија, да гледамо у будућност, да не будемо фокусирани на кратковиде популистичке политике", рекла је Брнабићева.  

Подсетила је да је регионална сарадња пред огромним изазовима после неколико јако добрих и успешних година на пољу трговине и економије, захваљујући регионалним иницијативама.

"Данас имамо велике изазове због директне суспензије ЦЕФТА споразума од стране Приштине и одлуке да се уведу таксе централној Србији и БиХ, одлуке која је и дан данас на снази. Ова одлука у основи уздрмала све регионалне споразуме и од тада, као последица тога, регионална сарадња иде силазном путањом", указала је Брнабићева.

Због тога је, напомиње, потребна храброст и политичка одговорност – "да идемо корак даље од популизма, да се фокусирамо на интересе грађана, да идемо у правцу који обележава данашњи дан".

Брнабићева је рекла да је политички паметно да се повезујемо, а не да једни друге блокирамо,

Затражила је од Приштине да размисли да ли је изолација најбољи начин да се обезбеди бољи живот грађана, или су овакве иницијативе одговор на оно шта млади људи траже од власти да би остали овде.

"Позивам све лидере региона да радимо овако док је ЦЕФТА суспендована. Нећемо чекати, идемо у билатералне споразуме", закључила је Ана Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво